Att åka Greyhoundbuss från kust till kust
En gememsam dröm som jag och min bästa kompis Malin hade var att åka från kust till kust i USA. Då det bara var jag som hade körkort och inte hade fyllt 21 vid tillfället blev Greyhoundbuss det naturliga valet för oss, inte att hyra bil alltså. Resan ägde rum i september och oktober 2002. Här kommer lite tips för er som funderar på att göra en liknande resa.
Busspass går att köpa direkt via deras hemsida. Det finns även möjlighet att köpa pass via internet på Discoverypass. Tänk på att vara ute i god tid om du väljer detta alternativ. Det tar ett par veckor innan du får ditt pass. Vi valde att köpa ett pass som gjorde att vi kunde åka så mycket vi ville under 15 dagar. Det finns även med längre och kortare resperioder.
Nästa steg var att försöka bestämma vilken väg vi skulle åka. Det finns tidtabeller på Greyhounds hemsida, men det är osäkert att sätta upp ett tidsschema enligt de tiderna eftersom förseningar kan uppstå. Istället valde vi att sätta upp vissa delmål. Vi valde, förutom New York och San Francisco, Washington DC, Jacksonville, Memphis, Dallas, Las Vegas och Los Angeles. Därefter kunde vi åka dit bussarna gick.
Något annat vi valde att göra innan resan var att boka hostel i både New York och San Francisco. Det kan vara skönt att ha boende klart när man kommer fram, särskilt eftersom vi skulle anlända till Manhattan ganska sent på kvällen. I New York bokade vi varsin säng på Chelsea Center och i San Francisco blev det Adelaide.
Under resan
Att gå på bussen fungerar inte riktigt som i Sverige, i alla fall inte när vi var där. Första bussresan gick för vår del till Washington DC och det var många säkerhetskontroller för att kliva på bussen. Ungefär som på en flygplats gick de igenom väskorna och man fick inte ha med sig packningen i bussen. Man fick inte heller packa in den i bussen själv, så se till att ha det du vill ha med dig på bussen i ditt handbagage. Kanske berodde denna extrema säkerhetskontroll på att det var nästan exakt ett år efter 11 september.
Det här visade sig dock variera ganska mycket bland de städer vi besökte. I de större städerna gick de noggrant igenom allt bagage och visiterade passagerarna. Det kan låta överdrivet, men faktum är att en kille i Las Vegas inte fick åka med då de hittade en kniv i hans väska. Så det är faktiskt ganska skönt att det finns kontroller.
När det gäller busstider, lita inte alltid på det som står på tavlan utan fråga i informationen så att du är säker på att det går en buss dit du ska och att tiden stämmer. Vi väntade nämligen tio timmar förgäves på busstationen i Washington, bara för att det stod fel i tabellen. Och det känns som om man kan använda de timmarna till något bättre än att vänta på en buss som inte kommer. Ett annat bra tips, för att vara säker på att få en plats, är att låta bli att åka under helger. Då är alla bussar fulla och har man otur sätts inga extrabussar in. Dessutom kan man vara säker på att man inte får en bra plats då och definitivt inte två säten för sig själv.
Lite tips under själva bussresan
- Ta med en filt, för det är riktigt kallt i bussen även om det är 30 grader utanför. Vi frös oss oftast igenom många resor och tack vare min stora halsduk överlevde vi!
- Musik är väldigt bra, resorna kan bli väldigt långtråkiga annars.
- Ha med en flaska vatten. Hunger är inget man behöver bekymra sig om eftersom bussen aldrig kör längre än två timmar utan ett matstopp. Något vi lärde oss ganska snabbt var dock att köpa med oss en matsäck, för alla matstopp var på McDonalds eller annat snabbmatsställe.
- Får du chansen att välja plats så se för guds skull till att välja en långt från toaletten. Folk verkade inte ha några som helst problem med att uträtta sina behov trots att de befann sig på en buss. Det luktade riktigt illa de få gånger vi satt i närheten av toaletten.
- När du ska gå på bussen, se till att hamna långt fram i kön. När platserna börjar ta slut blir du nämligen placerad av busschauffören. Det hände oss ett par gånger. Det fungerar förstås men vi tyckte att man kunde slappna av mer om vi satt bredvid varandra. Man sitter ju ändå där ganska länge och det är inte gott om plats kan jag lova så det är skönt att kunna luta sig mot någon man känner istället för en storväxt mexican som luktar en blandning mellan svett och nachos.
- När man ska åka en lång sträcka och bussen stannar i andra städer på vägen måste man alltid gå ur bussen. Se till att du har fått en reboarding-biljett när du kliver på första gången. Annars får du inte gå på bussen igen. Är busschauffören snäll så går det ändå, men har man otur så får man inte det.
- Släng ALDRIG din biljett och ha ditt busspass tillgängligt. Oftast efter ett stopp gick chauffören och tittade så att man hade en giltig biljett och det uppskattas inte om den ligger längst ner i väskan.
- Hälsa på busschauffören när du kliver på bussen. Att ha ett busspass är ovanligt så bara att visa det får chauffören att bli nyfiken på vem du är. Berätta att du kommer från Sverige och reser runt i USA. De flesta chaufförer vi hade tyckte det var jättespännande och ville berätta en massa om USA. I Dallas åkte bussen en annorlunda väg bara för att ”the swedish girls” skulle få en guidad tour genom staden. Det här fungerar dock inte på alla chaufförer, men man märker rätt snabbt om det gör det eller inte.
Boende
På varje busstation finns en infotavla med nummer till olika hotell/hostel. Där fanns också en telefon som man fick använda gratis för att ringa till hotellen. Det kan kännas lite jobbigt att behöva ringa, men gör det. För ofta åker de och hämtar dig på stationen så att du slipper gå och det kan vara skönt när det ibland är lite svårt att uppskatta avstånden. Ett misstag som vi gjorde i Memphis då en mile kändes som flera mil med en tung ryggsäck i 40 graders värme!
Ibland kan det vara billigare att ta in på motell än att bo på hostel och det var något vi uppskattade väldigt mycket. Istället för att dela rum med andra fick vi då varsin queen size bed, eget badrum, tv o.s.v. Det kan vara skönt att varva hostelboende med sådant boende. Detta gäller särskilt Las Vegas där det ofta är billigare eller samma pris att bo på hotell. Dessutom ingår ofta fri buffé och olika shower då. Frukost ingår i priset på de flesta hostel, men oftast innebär det bara (blask)kaffe, en bulle och lite juice så om du är storätare rekommenderas att du köper på dig egen frukost. Kyl finns på de flesta hostel. Kom ihåg att märka dina varor bara.
När det gäller priser på boende varierade det väldigt mycket beroende vilken del av landet vi befann oss i samt om det var en storstad eller inte. Hostel kostar mellan 15-30 dollar/natt. Motell/Hotell betalade vi 45-50 dollar/natten för. Det kostar säkerligen mer under högsäsong. I San Francisco betalade vi ett veckopris på hostel Adalaide vilket var lite billigare än att betala för en dag i taget. Många hostel, särskilt i storstäderna, har en maxgräns för hur länge man får bo kvar. Det ligger oftast på två veckor. Fråga innan du bokar om du har tänkt att bo på samma ställe under en längre tid.
Övrigt
Det finns mycket konstigt folk, inte minst i USA. Men det finns också en himla massa trevliga och snälla människor! Fördelen med att åka buss och inte bil är just att man träffar alla möjliga olika sorters människor. Dessutom får man verkligen en upplevelse för livet. Något vi hade räknat med hemma i Sverige när vi planerade var att kunna spara pengar på att sova på bussen istället för hostel/hotell. Det här visade sig sedan vara en liten miss. Att sova på bussen var inte lätt. Man sitter trångt, bussen är oftast överfull och folk har ibland en tendens att låta lite mycket. Det går dock, man får bara ha lite tålamod! Men att åka buss i 52 timmar är inget jag vill rekommendera. Ta hellre in på ett hotell.
Jag kan mycket väl förstå våra föräldrars oro innan resan. Att som 20-årig tjej åka omkring i USA är inte helt ofarligt. Men med lite sunt förnuft är det inga problem. Det är som överallt annars, man bör kanske inte gå i vissa områden sent på kvällen och det är kanske inte alltid så smart att lifta utefter motorvägen.
Summering
Vi var totalt borta i 22 dagar. Favoritstad blev lite oväntat Memphis som vi spenderade nästan tre dagar i. En jättefin stad med lagom tempo och mysig downtown. Jag kan verkligen rekommendera er att åka dit! Kostnad för hela resan blev ca 13 000 kr och då är all shopping inräknad också. I dagens läge ligger dollarn mycket lägre än då vi åkte så det går nog att komma undan billigare än så här om man vill.
Va kul att läsa detta, jag och min kompis funderar nämligen på samma resa 🙂
Bra skrivet. Tänkte också dra en USA-cruise med GH nångång…
Riktigt roligt att höra om Er upplevelse i USA! Skulle vara kul att åka dit någongång…….
Jättebra skrivet Caroline!
Kanonbra fakta och bra upplägg, och samtidigt engagerande och spännande. Tack för denna kanonartikel.
Kul läsning!
Jag gjorde en USA resa för 2 års sedan. Ungeför som ni fast jag hade ett 45 dagars pass.
Jag startade i LA och åkte sedan till, San Diego, San Fransico, Salt lake City, Las Vegas, Phoenix, Albacurqie, Dallas, Houston, New Orleans, Miami, Key West, Oralndo, Memphis, Chicago, Buffalo, Washington DC och slutligen New York som var resans höjdpunkt!
Att åk amed GH är ett mycket bar sätt att åka runt på.
Under min resa fick jag bla uppleva: Inspelning av film i Hollywood (Hollywood Homiside med bla Harrison Ford), Träffa Wayne Gretzky i Beverly Hills, se när Queen fick en stjärna på Walk of fame, såg hela LA Lakes i när de gick ut från ett hotell i Memphis, såg George W Buch i W. DC när han tände den ”nationella julgranen”.
Utöver detta var jag på Universal Studios, Disney World, Grand Canyon, Bryce Canyon, Zion Nationel park och såg 2 NHL matcher m.m.
USA är ett mycket roligt och lätt rest land att börja sina backpacker äventyr på!
Allt som du har skrivit stämmer och är jättebra gjort. Jag och min tös, (då 11 år)gjorde en resa med GH för snart 2 år sedan.
mycket bra skrivet.suveran info!
Hej!
Jætte bra skrivet tycker jag! Du skriver om det man vill veta och behøver veta. Jag och en/två kompis/kompisar ska gøra en liknande resa i sommar, att åka greyhound længst østkusten från New York till Florida, New Orleans och sen upp till Chicago dær våra slæktingar bor. Våra førældrar ær dock oroliga och vill helst inte att vi åker till tex Florida då de tycker att det ær farligt dær.. De vill hellre att vi åker længst væstkusten istællet. Jag har tænkt samla så mycket information om båda resor som møjligt så vi kan bestæmma oss før bæsta møjliga. Tack før tipsen hur som helst!
Hej!
Jætte bra skrivet tycker jag! Du skriver om det man vill veta och behøver veta. Jag och en/två kompis/kompisar ska gøra en liknande resa i sommar, att åka greyhound længst østkusten från New York till Florida, New Orleans och sen upp till Chicago dær våra slæktingar bor. Våra førældrar ær dock oroliga och vill helst inte att vi åker till tex Florida då de tycker att det ær farligt dær.. De vill hellre att vi åker længst væstkusten istællet. Jag har tænkt samla så mycket information om båda resor som møjligt så vi kan bestæmma oss før bæsta møjliga. Tack før tipsen hur som helst!
Hej!
Jætte bra skrivet tycker jag! Du skriver om det man vill veta och behøver veta. Jag och en/två kompis/kompisar ska gøra en liknande resa i sommar, att åka greyhound længst østkusten från New York till Florida, New Orleans och sen upp till Chicago dær våra slæktingar bor. Våra førældrar ær dock oroliga och vill helst inte att vi åker till tex Florida då de tycker att det ær farligt dær.. De vill hellre att vi åker længst væstkusten istællet. Jag har tænkt samla så mycket information om båda resor som møjligt så vi kan bestæmma oss før bæsta møjliga. Tack før tipsen hur som helst!
En grej som kan vara bra att kolla ar att om du far gora transfers, sa kolla att dom inte ar mitt i natten. Bussstationerna, framforallt i storstaderna, ar tillhall for en mangd obehagliga typer namligen.. Och ar det mitt i natten kan det vara lite obehgaligt att kliva in pa en bussstation befolkad av uteliggare och smatjuvar.
OJ mne nu måste ja ju bara åka haha….. ja å 3 kompisar ska åsså åka runt i usa hade vi tänkt 😀 hihi gu så kul
Skit bra skrivet och helt perfekt upplysning!Efter detta tror jag nog det blir buss förmin del också, tusen tack!
Himla bra. Åker själv kust till kust (1 sep – 3/4 okt). Ska köpa ett 30 dagas. //Tobbe
Verkligen bra skriven, hoppas det är fortfarande aktuellt. Funderar nämligen att upptäcka USA och Kanada den här sommaren.
Om man åker en långsträcka kan man kliva av bussen i någon stad och sedan kliva på samma tur dagen efter eller är biljetten låst till ett visst tillfälle?
Jonas: Eftersom passet ger dig möjlighet att åka ett obegränsat antal resor under en viss period så spelar det ingen roll om du gör uppehåll eller inte. Du kan hoppa på bussen när du vill!
Tack för en jättefin läsupplevelse. Skall vidarebefodra det här till min 19-åriga dotter som åker till USA om några veckor. Jättebra o mkt information.
Tack
Utmärkt genomgång!
Jag skulle vilja kommentera med lite egna erfarenheter kring att åka Greyhound buss.
Pris: Greyhounds discovery pass konkurrerar mycket bra med i princip alla andra transportsätt. Särskilt om du planerar att resa under mer än tre veckor, är deras pass för fria resor med alla Greyhoundbussar för 456 USD ett utmärkt alternativ. Att hyra bil blir ett alternativ om du har en förare över 25 år, samt är minst tre personer i bilen. Då kan man nyttja en ”drop off” (cirka 100 dollar extra kostnad) för att kunna åka från en plats till en annan utan att behöva åka tillbaks.
Med tanke på de mycket stora avstånden i USA bör nattbussar nyttjas, med risk att du känner dig minst sagt ofräsch när du ankommer på morgonen. Men när du är tillräckligt trött fungerar det bättre.
Bekvämlighet: Bussarnas kvalitet varierar kraftigt. De går från fina lädersäten med wifi på bussen, eluttag och ren toalett till nergångna, gamla bussar som saknar allt ovan nämnt. Bussarnas fotstöd är allmänt förtretligt, då det inte går att fixera i botten, vilket försvårar nattsömn. Ta alltid med dig en kudde eller uppblåsbar resekudde samt ett reselakan vid resor nattetid.
Allmänt: det är främst färgade, fattiga och feta som åker bussarna. Ibland åker studenter, ibland finns det människor med olika typer av psykologiska störningar. Det orsakar oftast ingen irritation, men kan av och till bli till förtret för den totala reseupplevelsen.
Service: Greyhounds personal är ofta otydlig, ger olika instruktioner i olika städer, och anstränger sig ofta inte mer än nödvändigt för att hjälpa dig. Jag har bland annat råkat ut för att bli skickad vidare till fel buss, vilket tog en halv dag att lösa, glömt mina glasögon på bussen, vilket tog ytterligare en halv dag att ordna… Men detta behöver inte avskräcka en eventuell resenär – det fungerar.
Praktiskt: Du kan använda passet så fort du köpt det. Till skillnad från vad som anges på hemsidan behövs ingen förbokning av biljetter. Du ska (skiljer sig från stad till stad) alltid ”checka in” ditt bagage i förväg (två timmar före avgång eller senare) och bör sedan lägga bagaget i en ”kö” för att få bra platser i bussen. Det kan hända att bussen blir alltför full, och då är det först till kvarn som gäller. Under mina tre veckor i USA hände det mig dock aldrig att vi inte kom med på bussen.
Greyhoundterminalerna: Terminalerna ligger oftast centralt i de stora amerikanska städerna, lätt åtkomliga med allmänna kommunikationer. Det finns alltid toaletter, ofta värdeskåp för cirka 6 USD/dag för ditt bagage, samt eluttag (märk att USA har egna eluttag som inte fungerar med europeiska laddare utan adapter). De är bemannade dygnet runt, och erbjuder ofta något att äta. Ibland finns det wifi.
Tillgänglighet: Bussarna går bara till de större städerna. Att komma ut till byar, småstäder eller naturen är i princip ogörbart. Även en plats som universitetet Princeton kan inte nås med bussarna. Ofta finns det bra nattförbindelser, samt flera dagförbindelser mellan de stora städerna. Tillgängligheten är god om du vill åka mellan stora städer.