Ståtliga Sankt Petersburg
Sankt Petersburg ligger bara en timme bort med flyg som med alla sina storslagna europeiska influenser ser lustigt bekant ut. Men skenet bedrar. Backpackings Linda begav sig till fem miljonersstaden vid Finska viken och hittade en mångsidig och annorlunda rysk metropol.
Ett stenkast från Sankt Petersburgs sagolika Uppståndelsekyrka, vars svulstiga färgglada kupoler liknar smaskiga glasskulor, ligger populära nattklubben Mod. På en anonym bakgård leder entrén från en lika anonym fasad in i en snitsig lokal med två scener och flera barer. På Mod glittrar de ärtiga nattsuddarna ikapp med discokulorna.
I baren hänger sångerskan och stammisen Maryana Semkina. Hon är sångerska i det lokala bandet iamthemorning men kommer ursprungligen från en liten tätort.– Eller liten och liten, Kazan har 1,7 miljoner invånare, rättar hon sig. Det är hur som helst många miljoner färre än Sankt Petersburg och ett så dödstråkigt ställe att jag stack direkt efter studenten.
Det var för snart fyra år sedan. Efter ett års studier på universitet i Moskva lockade Sankt Petersburgs rika musik- och kulturliv. – Det är det bästa med att bo här, säger hon. Och människorna, de är väldigt snälla och generösa. Särskilt sedan jag lämnade tristessen och likformigheten i Kazan har jag insett att lycka för mig är att vara omgiven av människor som brinner för musik. Vi hjälper varandra, det finns mycket medkänsla och gemenskap bland oss yngre generationer ryssar.
Senare under kvällen ska Maryanas band iamthemorning spela på en av Mods nyligen renoverade scener. Efter nattklubbsbranden i staden Perm för ett par år sedan då över hundra människor omkom, genomfördes kontroller av ryska klubbars säkerhet. Otaliga bedömdes undermåliga och gavs ombyggnadskrav. Mod var en av dem.
Det är inte bara Sankt Petersburgs nattliv som fått ett ansiktslyft. Den rika historien har också hamnat under moderniseringsskalpellen. Sedan borgmästare Valentina Matvienko drog igång omfattande upprustningsprojekt har både byggnader och infrastruktur reformerats. Allt för att bevara stadens signum – storslagenheten. Den har varit central sedan Sankt Petersburgs begynnelse.När tsaren Peter den store på 1700-talet ville anlägga en ny huvudstad skulle den ha europeiska förtecken och byggas med hjälp av italienska arkitekter och holländsk stadsplanering. Platsen blev träskområdet vid Nevas mynning intill Finska viken och på 42 öar uppfördes en helt ny typ av rysk stad.
Stadens öar förbinds av hundratals broar. Från klubben Mod ger jag mig ut i storstadsnatten tillsammans med nyfunna vänner som roas av att få vara personliga guider åt en utländsk resejournalist. De vill visa mig ett band av broar som efter midnatt särskiljer sig från de andra. Vid Nevafloden pekar de glatt på belysta Dvortsovijbron som går mellan Palatstorget och ön Vasilievskij där universitetet ligger. Två rörliga partier delar på sig och höjer sig långsamt över vattnet.
Att se Dvortsovijbron och tjugosex ytterligare klaffbroar öppnas om nätterna för att båtar ska kunna passera till och från Volga utgör en av Sankt Petersburgs mest berömda attraktioner. Det är särskilt populärt under de så kallade vita nätterna, perioden mellan maj och juni då solen knappt går ned. Men broöppningarna är dramatiska även mot en mörklagd natthimmel.
Denna studie i överdåd går från sfinxerna längs strandpromenaderna till stadskärnans eleganta esplanader och nyklassicistiska byggnader. Allt det här ses förstås allra bäst i dagsljus och våren eller sommaren är den finaste tiden att passa på. Ett tips för att hinna med så många som möjligt av de åtskilliga sevärdheterna är att ta en guidad båttur.
Från däck syns staden från första parkett när man åker nedströms för Neva och passerar det ena ståtliga barockpalatset efter det andra. Vid flodens södra rand kryssar vi in bland de äldre kanalerna. En passagerare dristar sig att fråga om det är äkta guld på stenhusens mäktiga exteriörer.– Det här är Ryssland. Självklart är det äkta guld, svarar guiden och drar lite på munnen. Något skämt är det däremot inte.
Båtturen avrundas i närheten av sjudande paradgatan Nevskij prospekt. Tsar Peter planerade att gatan skulle leda hela vägen till Moskva. Sträckan blev bara modesta halvmilen men går från imponerande Amiralitetet till Alexander Nevskij-klostret. Längs Nevskij prospekt ligger inte mindre än sex palats och alldeles intill vägen även det svindlande och märkliga Vinterpalatset.
Den gamla tsarbostaden är i dag del av det enorma Eremitaget, ett av världens främsta konstmuseer. Eremitagets samling påbörjades av Katarina den stora och består av mer än tre miljoner föremål. Den som vill ägna åtminstone en minut åt de enskilda verken – från Michelangelo via Fabergés juvelkonst till världens största Rembrandtsamling – får räkna med att spendera närmare ett decennium på museet.
Kaféerna och restaurangerna ute på Nevskij prospekt är inte riktigt lika många, men väldigt tillspetsade de med. Till och med shoppingcentren i Sankt Petersburg ser i sina guldgula och gräddvita skrudar ut som slott. Sydöst om Gribojedovakanalen ligger det äldsta, Gostinyj Dvor, som också är Rysslands största.
Forna dagars fisk- och fruktstånd är nuförtiden utbytta mot hundratals moderna lyxbutiker.För en annan slags kulturupplevelse rekommenderas närbelägna bokhandeln Dom Knigi, ett slags Sankt Petersburgs motsvarighet till bokjätten Barnes & Noble vid Union Square i New York. Från Dom Knigis kafé är utsikten över Kazankatedralen och dess 96 kolonner mitt emot förtjusande. Under andra världskriget skadades den i bombningar och på kupolens insida går det fortfarande att se spår efter skadorna i taket.
Samtidigt som jag letar efter dessa ännu fler av stadens otaliga historiska lämningar äger ett ortodoxt bröllop rum i katedralen. Inom kort intresserar det mer. Brudparet går varv efter varv runt ett altare med två vittnen som håller kronor över deras huvuden bakom sig. I mittskeppet sjunger en kör hjärtknipande vackert. Det är storslaget att få vara åskådare till, precis som det mesta i Sankt Petersburg.
5 X MISSA INTE
- Mariinskijteatern är världens mest framstående balett- och operateater. Ryska föreställningar har engelsk textremsa.
- Ta Metron till stationen Mayakovskaya där konstnärscentret Pushkinskaya 10 ligger (Pusjkinskaja ulitsa 10, ingång från LIgovsij prospekt 53). Där hänger stadens unga kreativa själar, ett bra sätt att ta pulsen på det nutida Sankt Petersburg i stället för att bara fokusera på (den visserligen väldigt gripande) historien.
- Det går visserligen att fynda fina ryska souvenirer på varuhusen längs Nevskij prospekt, men för mer överkomliga priser rekommenderas marknaden vid Uppståndelsekyrkan. Glöm inte pruta – och det hårt!
- Efter att ha sett Sankt Petersburg från vattnet kanske en längre promenad också lockar? Med Peter’s Walking Tours får du möjlighet att se staden bortom de mest vältrampade turiststråken, t.ex. med fokus på Dostojevskij eller KGB. Mycket prisvärt för knappt 200 kr, särskilt med tanke på att en del turer tar flera timmar.
- Det ligger visserligen tekniskt sett utanför staden men det är värt att ta pendeltåget till Peterhof, eller Petrodvorets som det också kallas, vilket ibland kallas för ”Rysslands Versailles” och är en av landets främsta sevärdheter. Fontänerna kring Peter den stores gamla palats är fantastiska – pompa, ståt och guld en masse. Inträdet till parken och palatset ligger på drygt 200 kronor.
VISUM: Det krävs turistvisum för att besöka Ryssland. Det tar minst fem arbetsdagar, är en tämligen krånglig process och kostar cirka 500 kronor.
SÄKERHET: Det förekommer att turister blir rånade, men innerstaden och stadsdelarna närmast väster- respektive söderut är generellt trygga. Använd det sunda förnuftet, var försiktig med värdesaker och irra inte ut allt för avsides mitt i natten.
Herregud så underbart, tack så mycket för detta! Väldigt välskrivet och intressant. Tänker göra Transsibiriska om ett par år och Sankt Petersburg kommer inte ignoreras 🙂
Superfina bilder, intressant och välskrivet reportage, kul!
St Petersburg är verkligen en häftig stad som jag gärna skulle åka till igen.
Och ja, sjukt krångligt att skaffa visum. För min del slutade det med att jag lade 500 spänn och mitt pass i ett kuvert i en brevlåda hemma hos en ryss från ryska ambassaden. (Jag bor i Bern). Men det gick det med, fick visum till slut.
Tack snälla för fina kommentarer! Sankt Petersburg är ett omtumlande och inspirerande ställe, det var verkligen spännande att få besöka och sätta pennan i.
Att skaffa ryskt visum tog för mig flera veckor (min första ansökan blev t.ex. avslagen), men följer man bara anvisningarna till punkt och pricka och faktiskt bara ämnar att åka dit som turist ska det inte vara något problem! Väl värt det 🙂
Bra artikel, staden är väl värd ett eller flera besök.
Men fjärde bilden är Moskva.
Tack!
Ang. bilden ska jag dubbelkolla med fotografen, verkar märkligt att hon skickat fel när hon gjort det på uppdrag. Är det fel ska det förstås bli rätt! 🙂
Kärleken är förbjuden i Sverige men ni kan aldrig förbjuda den i Ryssland.
Usch fy och blä, jag känner mig inte alls tillfreds när jag läser detta. Jag känner att jag slösat 10 minuter åt något helt meningslöst i mitt liv plus att makaronerna brände vid på spisen nu med!
Kan inte säga mer än att jag blir jävligt förbannad, ska ner och köpa ett nytt paket makaroner nu! (dom andra blev överkokta)
jag känner en äklig smak i munnen efter att jag läst detta, arg blir jag