Jobba utomlands
Läs även:

Du har just kommit hem från sex månaders backpacking i Asien och står nu på busstorget i Borås. Du har bytt ut milslånga stränder och oändligt upptäckande mot en kaffe på Pressbyrån och resor med Swebus. Alternativt har ditt utbytesår i Australien abrupt avslutats för att CSN:s vilja att sponsra dina äventyr inte är lika stark som din lust att resa. Kanske sitter du på gröna linjen på väg till Alvik och undrar hur vågorna ser ut på Bondi Beach. Det är dags att ge dig av för att plugga (gäller dig som fortfarande är okänd för CSN) eller jobba utomlands och du vill lite längre bort än till grannlandet. Helst länge, jättelänge…
Oavsett vad du har tänkt har vi här försökt att täcka in det mesta för att du ska hitta ett jobb utomlands men även värdefulla länkar för att hitta ett jobb! Tipsen sträcker sig från enklare jobb till mer avancerade jobb.
Trevlig läsning!
Bra att fundera på först
- Vad vill eller kan du jobba med?
- Vilket tid på säsongen är i så fall bäst för detta arbetet? Finns det låg och högsäsong som du bör tänka på?
- Ha ett startkapital med dig när du åker, man vet aldrig vad som händer…
- Att veta i vilket land man vill jobba kan också vara en fördel. När man tittar på vilket land man ska satsa på är det såklart lättare om man behärskar språket, men det är verkligen inte något som ska begränsa dig. Jag tror snarare du kommer vinna på att att inte kunna språket, för du kommer att komma in i det väldigt snabbt.
- Ta reda på vilka förutsättningar som krävs för att du ska få jobba i det land du vill åka till. Om du vill ha hjälp med det så vänd dig till arbetsförmedlingen. När du sedan har sökt och fått ett jobb så ska du kolla med facket om lönen är rimlig. Jag tycker inte att man ska sälja sig billigt bara för att det är ett jobb utomlands. Efter att du fått anställningsavtalet är det dags att söka visum, arbets- och uppehållstillstånd. Visum och tillstånd söker du på landets ambassad.
- Se till att du har fått tillstånden godkända innan du skriver på anställningsavtalet.
Boende
Kolla gärna med din kommande arbetsgivare för att se om de kan ordna med arbete, eller har kontakter, ofta är det lättare än att försöka hitta själv. Internationella hyresgästföreningen är också en bra hemsida för att hitta boende, och såklart Airbnb och Home Away, där du lätt hittar rekommendationer om de som hyr ut, för att inte bli lurad. Båda dessa sajter kanske man bara tänker på, vid en semester, men många uthyrare har så att man kan hyra längre, och är ni några stycken är detta en jättebra idé. Det blir ju väsentligt billigare om ni bor några stycken i en lägenhet än om man ska bo själv.
Läs på vad som gäller
- Skatteverket, Försäkringskassan har bra information om vad som gäller när du arbetar utomlands.
- Kolla även vad du har för försäkring och vad som ingår i den, om du är borta mer än 45 dagar måste du göra ett tillägg. Viktigt att även prata med din nuvarande arbetsgivare vad ni har förhandlat såklart. Läs mer här om reseförsäkringar >
- Kolla även med din a-kassa vad som gäller när du kommer hem igen men även innan du reser om det är något du ska tänka på.
- Måste du vaccinera dig till det landet du ska jobba i?
- Behöver du skaffa speciellt visum så rekommenderar vi att söka på Google för mer specifik info.
- Vem tar hand om din post?
Hur hittar du jobb?
- KONTAKTER! istället för att göra en såhär snygg artikel, är det egentligen det enda det kunde stått. Fråga runt! Din grannes son är i Australien, fråga om han känner någon? Din gymnasielärare volontärarbetade i Namibia förra året? Hur gjorde hon? Det företag du arbetar på har flera kontor i Asien, hinta om ev. förflyttning?
- Kolla i vårt backpacking-forum >
- Tyvärr är det så att visst kan man hitta många jobb hemifrån, men många kan också vara man hittar på plats, även fast det såklart är att föredra att ha allting ordnat när du anländer.
Leta online
Internet är första steget ut i världen och en väg till att enkelt få en översikt kring de olika alternativ som finns. Detta gäller oavsett om du sitter framför datorn i ditt gamla kontor (som du förresten tidigare svor på att du aldrig skulle komma tillbaka till) eller om du lånat chefens laptop efter att ha rensat fisk i Norge hela dagen. Du vet att du kommer att lämna Sverige (alternativt Norge) så fort du har tjänat lite pengar och du försöker nu desperat klicka dig fram till olika långsiktiga strategier som ska ta dig bort. Låt oss inledningsvis börja med några generella länktips:
Workwide– Bra övergripande sida med många nya jobb löpande
Utlandsjobb – Även denna bra
Blueberry– Har både volontärarbete, men även studier och annat utlandsarbete
Monster – Bra sökmotor och mycket jobb att välja på
Föreningen svenskar i världen – Bra sida för svenskar ute i världen
Arbetsförmedlingen – Kolla vilka jobb som arbetsförmedlingen har utomlands. Efter lite efterforskning kommer du att märka att det till stor del är jobb som aupair som förmedlas direkt via deras hemsida. När du surfar omkring på arbetsförmedlingen, så ta även tillfället i akt och se om du har möjlighet att ta med dig A-kassan utomlands när du söker jobb eller vilka andra förmåner du har rätt till. Här finns oändligt mycket information om du klickar dig fram till sidorna för jobb utomlands; det länkas till regeringskansliet, internationella organisationer, jobb, stipendier etc. Möjligheterna är gränslösa.
Svensk-Amerikanska Handelskammaren – Svensk-Amerikanska Handelskammaren erbjuder så kallade J-1 visa till olika trainee program i USA. Du kan få möjligheten att praktisera på ett amerikanskt företag eller på själva Handelskammaren. Många handelskamrar runt om i världen erbjuder praktikplats eller arbete. Sök fram handelskammaren i det land som du vill åka till och leta möjligheter. Tänk på att handelskamrar ofta har ett vidgående nätverk av företag och kontakter som du kan dra nytta av. De kan dessutom många gånger ge dig information om vilka svenska företag som finns i landet, vilket kan öppna upp för ytterligare möjligheter när du söker jobb.
Exportrådet – Här kan du se efter praktikplatser och jobb runt om i världen. Jobben som utannonseras kräver ofta universitetsutbildning och arbetslivserfarenhet.
SIDA – Sida är en statlig myndighet som arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att minska fattigdomen i världen. Här hittar du Sida-tjänster och kan även finna anställningar för olika FN-organ, och andra internationella organisationer. På hemsidan hittar du även länkar som går direkt till olika internationella organisationer.
Svenska Institutet – Här hittar du viss information om att söka stipendier och bidrag.
Visum
US Immigrations Support – En våg av information sköljer över dig när du går in på denna sida. Det gör dock inte så mycket, eftersom du vet att det innebär att du snart kan få sitta i Central Park med en cream cheese bagel och ett jobbvisum. Eller att du inom kort kommer att få surfa på riktiga vågor i Santa Cruz. Delta i lotteriet där första pris är ett liv i Lala-land eller vägen till en takvåning i NYC. Good luck!
Government of Canada Drömmer du om pudersnö i Whistler? Klart att du gör det.
– Vill du till Australien kommer du kanske snart att bo i en skyskrapa i Darling Harbour, använda meningar som ”Tomorrow looks like a good small surf day, longer period and NW winds”. Du kommer dessutom att tycka att det är helt normalt att ha barbeques sju gånger i veckan och dansa till Jump Around när tillfälle ges. Och du kommer att älska det.
Immigration New Zealand – Uppskattar du Sagan om ringen? Vill du åka skidor i Queenstown och besöka Lake Wanaka? Verkar Auckland lockande och tycker du om får? Då får du inte missa tillfället att klicka på länken ovan och åka till Nya Zeeland. Visste du att i NZ finns det fler får än människor? Det är lite annorlunda.
Här finns en bra sammanställd artikel om att skaffa visum på Nya Zeeland >
Volontärarbete
Kanske har du drömmar om att kunna förändra och en vilja att hjälpa? Du ser dig själv arbeta på ett barnhem i Peru, en skola i Kina eller som sjuksköterska i Indien. Alternativen är många om en volontärresa kan vara något för dig. Här följer en del länkar kan leda dig till en resa som passar just dig:
Volontärresor – En svensk sida som stödjer utvalda projekt världen över. Du betalar själv för resan och uppehället. Ta tillfället i akt att uppleva en ny kultur och miljö på nära håll. Lär känna lokalbefolkningen och ta del av vardagslivet. Gör en insats och arbeta som volontär.
Travel to teach – Arbeta som lärare när du volontärar
Internationella volontärorganisationen – Certifierar volontärorganisationer. Det är inte så att din organisation måste vara med på den här listan såklart, men kolla upp en del vad det är för organisation som du bestämmer dig för att arbeta för.
Här finns en väldigt utförlig och bra guide om volontärarbete >
Specifika länders jobbsök
Vill du söka jobb? Du har just köpt din flygbiljett, men känner att den ekonomiska situationen kräver att du får jobb omgående när du väl är på plats. Då kan det vara läge att ha ett par intervjuer uppradade när du landat och lämnat flygplatsen. Välj ett lämpligt land och börja skicka iväg ditt CV redan nu. Här kommer några tips på bra siter:
SEEK Australien – Australiens största jobbsida
SEEK Nya Zeeland – Nya Zeelands största jobbsida
Jobs in dubai – Dubais största jobbsökarsite. Om målet är att ha en privat ö bredvid familjen Brangelina kan detta vara ett första steg.
Storbritanniens jobbsida för flerspråkiga – I Storbritannien finns speciella jobbsiter med särskilt fokus på flerspråkiga. Många jobb finns att tillgå.
Top Language jobs – Även denna hemsida fokuserar på flerspråkiga. Här listas ofta ett flertal jobb i hela Europa.
Jobb i Kanada/ – Whistler runt hörnet. Det är dags att valla skidorna eller plocka fram snowboarden. Här hittar du ett jobb som kan finansiera allt.
Australien? Nya Zeeland? USA? Kanada? Storbritannien? Dubai?
Vad väntar du på? Möjligheterna är oändliga.
Mer om att backpacka
Upplevelser
Äventyrsresor


Artiklar om att resa
Äventyrsresor


bra artikel, tack för länkar! Men, jag tycker inte att man ska undvika ett land bara för att man inte kan språket. Jag åkte hit till Island i början av hösten utan att kunna språket. Det har gått bra, man lär sig snabbt, og människor tar hänsyn till att man inte kan så mycket. Fantastiskt roligt, og kul att kunna ett lite annorlunda språk!
Jätte bra med länkarna:) detaljerat och enkelt.Mvh Jenny
kalas, nuvet jag så mycket mer. Bra att höra från lite olika håll. Planerar att åka till Irland och jobba över sommaren, sen bär det förhoppningsvis av till Nya Zealand=)
tackar!!
Bra artikel men gör det inget direkt lättare. En massa krångligt pappersarbete o helst skulle man ju vilja dyka in på ett ställe väl där nere o ansöka. Alla obb finns inte o söka på nätet.
bra information. Men det verkar väldigt krångligt.
väldigt bra artikel,man känner sig väl förberedd och det känns inte så svårt att kunna få ett jobb utomlands..man blir bara mer peppad till att försöka få ett jobb utomlands..tack för en bra artikel 😀
Hej,
Hittade även en site som heter http://www.jobbautomlands.se Den verkar bra och innehåller jobb över hela världen.
Tack för ett bra inlägg.
Jobba hemifrån med en dator online , du kan jobba var du vill i hela världen, enda du behöver är en dator och internetuppkoppling
fyll i intresseanmälan här http://www.jobb2009.com/has/
Sidan e klockren,Upp till bevis!
Vissa länkar funkar ju inte ens…