Peking – guide
Peking är hett. Varje vecka får jag mejl från människor som har tusentals frågor om hur min vistelse var i denna underbara stad. Genom att sammanställa mejl, anteckningar från min resa och tips från en släkting som bor i Peking sedan många år, har jag nu äntligen blivit klar med den första delen i min artikelserie om Peking, som behandlar praktiska tips. Jag kommer att skriva minst två till – en om shopping och en om sevärdheter. Hoppas ni finner några värdefulla tips!
När jag anländer till Peking är jag så trött att jag varken orkar eller kan vara nervös som jag annars brukar. Flygplatsen säger inget om det nya landet jag befinner mig i. Den har rulltrappor och är sterilt rent precis som Kastrup där jag befunnit mig nio timmar tidigare.
Det är inte förrän jag sitter i taxin på väg till Peking som jag märker att jag kommit till ett annat land. Trafiken står still då klockan är sju på morgonen och alla skyndar till jobbet. Bredvid oss står en buss som är så full att våra stadsbussar känns som paradis på hjul. Taxichauffören bjuder min mamma på en cigarett, medan jag får ta en av mina egna. Vi röker tyst medan vi väntar på att trafiken ska komma igång igen.
Taxichauffören kan inte många engelska ord och jag och mamma är för trötta för att prata med varandra. Till slut frågar chauffören oss var vi kommer ifrån. ”Sweden” säger jag och mamma samstämmigt. Men chauffören har ingen aning. Vi får ta fram vår guidebok där Sverige står i pinyin. Men chauffören skakar fortfarande på huvudet. För första gången i mitt liv befinner jag mig i ett land där en taxichaufför inte känner till landet Sverige. Jag skrattar för mig själv och lutar mig tillbaka.
Vaccinationer:
Om ni endast ska vara i Peking behövs ej många vaccinationer. Först och främst bör ni se över ert grundskydd (stelkramp, polio, difteri). Förutom grundskyddet behöver ni även vaccin mot Hepatit A. Då kan ni antingen välja gammagloubulin eller Havrix. Gammalglobulin håller endats ett par månader medan Havrix, efter en påfyllning, håller i 20-30 år. Om ni däremot ska ut på landsbygden eller göra en rundresa i Peking kan det vara tal om andra vaccinationer. Hör på en mottagning i din stad.
Valuta
Renminbi: Den kinesiska valutan heter renminbi (RMB). Du betalar oftast med yuan (1 yuan = 80 öre), eller jiao (1 yuan är 10 jiao) som även kallas mao.
Dollar: Enligt alla resguider och förståsigpåare är det viktigt att ta med sig dollar. I verkligheten har dollarn ingen betydelse. Svenskar vill gärna se Kina som ett u-land där man slåss om dollarn på svarta börsen. Verkligheten ser dock annorlunda ut. Du kan givetvis ta med dig dollar men du tjänar på att växla till yuan direkt. De enda som tar emot dollar mer än gärna är gatuförsäljare, och de tar ofta överpris då.
Pengar där: Du kan givetvis ta med dig resecheckar, men enklast är det med kort. Det finns bankomater överallt, ofta inomhus. Dessa inomhusbankomater har öppet dygnet runt så de är alltid tillgängliga.
Visum
När ni reser till Kina måste ni ha ett visum. Om ni åker med till exempel Kinaresor ordnar de detta till er, men reser ni reguljärt måste ni själv ansöka om det. Fyll i, lägg i ett kuvert, lägg i 240 kr med era pass och skicka till konsulatet i Göteborg eller ambassaden i Stockholm.
Gör inte om mitt misstag: När ni skickar brevet måste ni skicka med ett rekommenderat kuvert med er adress. Rekommenderat betyder att ni måste visa legitimation för att hämta ut kuvertet. Jag skrev min adress på kuvertet, och jag har ingen annan legitimation förutom mitt pass. Dumt, mycket dumt. Det blev en hel del gråtfyllda samtal innan det ordnade sig och de skrev mammas namn istället för mitt så hon kunde hämta ut det. Ångest.
Packning
Peking är ett shoppingparadis så ta endast med dig det viktigaste. Ta med dig saker som du vet att du kan slänga. Ingen kommer hem från Peking utan att ha drabbats det minsta av shoppinghysteri. Men vissa saker är bra att ha med sig och tips är:
- Toalettpapper: På offentliga toaletter finns sällan toalettpapper. Det kan vara bra att ha med sig en extrarulle.
- Reseapotek: Peking har många och stora apotek där de säljer det mesta. Dock finns endast kinesisk text på förpackningarna och ingen talar engelska på apoteken. Ta därför med dig medicin hemifrån om du inte kan tala kinesiska.
- Adaptor: Så klart.
- En bra handväska eller ryggsäck är bra att ha då du ofta är borta hela dagar på utflykter.
- Resguide: köp en resguide i Sverige. Det tar tid och möda att finna en bokhandel med bra böcker och engelsk information finns inte.
Snön yr utanför fönstret. Klockan är endast halv fem på morgonen men jag har redan vaknat. Jag som vanligtvis sover till tolv hemma i Sverige vaknar pigg som en lärka långt före resten av stan vaknat upp. Jag drar mig länge i sängen, småler för mig själv, lyssnar på mammas djupa andetag och tänker på vad jag ska göra denna dag. Till slut går jag in på toaletten och börjar läsa in mig på alla ställen jag ska besöka.
Vid sex vaknar mamma och vi äter frukost, tittar på CNN och jag presenterar dagens schema. Vid åtta står vi nere i tunnelbanan och jag kan knappt vänta. När vi stiger av vid Lamatemplet har det precis börjat ljusna. Stora grupper av människor cyklar förbi mig på väg till jobbet. Vi tittar in i affärer på vägen till templet och en liten flicka tittar på oss med stora ögon när vi går förbi. Vid Lamatemplet finns endast ett fåtal turister. Jag inser att jag älskar med Peking kan beskrivas med tre ord: lugn, lycka och skönhet.
Flygplatsen
Taxi: När du kommer till Peking, se till att ta taxi från taxikön. Följ inte med någon av taxichaufförerna som möter upp er vid utgången. De tar 4-5 gånger mer än vad de i taxikön tar. Räkna med att det kostar runt 100 kr beroende på vart i stan ni ska. Se till att chauffören slår på taxametern.
Flygplatsskatt: Är slopad. Skatten ingår numera i flygbiljetten.
Rökning: Pekings flygplats är till stor del rökfri. Men vid terminal 13 finns ett litet rum där ni kan blossa loss om ni så önskar.
Shopping: Vänta inte med att handla. På flygplatsen får du betala minst det dubbla för samma varor som säljs överallt i stan.
Väder
Vår och höst är de stora tuistsäsongerna och sägs ha det bästa vädret för en kort resa. Sommaren är vara mycket varm. Själv besöker jag ofta Peking på vintern vilket alla reseguider varnar förr men som jag själv rekommenderar varmt. Peking har ett kallt klimat, i januari är det ofta nollgradigt. Dock är det en torrare kyla där och det blåser sällan. Klär du dig varmt är det inga problem. Det positiva med vintern är även att det är väldigt få turister där. Du slipper alla köer och kan röra dig fritt kring sevärdheterna. I Konfuciustemplet var vi de enda besökarna.
Budget
Peking är billigt. Mycket billigt. Du kan enkelt klara dig för en hundralapp om dagen om du lever snålt (exkl. boende). Vill du hellre leva lyxliv och shoppa allt vad du orkar skulle jag säga 300 kr/dagen (exkl boende).
Hotell: Om du tar en säng i ett flerbäddsrum kan du bo för 20 kr om natten. Jag valde att bo på ett 4-stjärnigt hotell, som låg centralt och hade en superb service där frukost ingick. Det kostade mig 200 kr per natt. Men tänk på att bo centralt och gärna nära en tunnelbana. Trafiken är hemsk i Peking och det är inte roligt att sitta fast på en buss i flera timmar varje dag. Lägg hellre ner några tior extra för att bo innanför andra ringvägen.
Mat: Om du äter på vanliga kinesiska restauranter får du betala ungefär 15-20 kr för en maträtt med ris och dricka. Ett tips är att äta lunch längst upp i shoppingcenter (t.ex. Soshow) där anställda ofta äter, då kan du få sex-sju rätter för 10 kr.
Mina kostnader:
Jag var i Peking under 11 dagar förra vintern. Jag levde lyxliv. Jag åt ute tre gånger om dagen, gick på jazzbar på kvällen, drack kaffe från starbucks och shoppade extremt mycket (vi hade med oss 53 kilo hem).
Flygbiljett med Finnair: 5300 kr
Vaccination (Hepatit A, stelkramp, difteri, polio): 480 kr
Hotell 10 nätter: 2000 kr
Fickpengar under redan: 2300 kr
Transport:
Taxi: I Beijing är taxi billigt. De första tre kilometerna kostar tio kr, och därefter får man betala runt en kr per kilometer. Negativt med taxi är att det ibland kan ta tio minuter att ta sig 100 meter. Trafiken är hemsk i Peking. Om ni ska åka till Sommarpalatset, ta då tunnelbanan till Xixhimen och ta taxi därifrån. Åk inte taxi inne i centrum. När ni åker taxi, se till att taxichauffören kör på taxameter, då det blir billigast. Vid vindrutan sitter en skylt där det stor ”for hire” och taxametern aktiveras när chauffören fäller ner den. Om inte chauffören gör detta, så fäll ner den själv.
Tunnelbana: Tunnelbanan är guds gåva till Peking. Kostar tre kronor och det absolut snabbaste färdmedlet. Tunnelbanan är ofta ganska full så var förberedd på att stå upp. Det finns skyltar med pinyin och latinskt alfabet både i vagnarna och utanför. Tunnelbana är helt kalrt det mest effektiva transportmedlet. Det går snabbt och det är mer eller mindre omöjligt att hamna fel. En röst ropar till och med ut stationerna i högtalarna.
Buss: Att åka buss i Peking är en upplevelse, men absolut inget effektivt transportmedel. Var beredd på att det tar lång tid och att ofta stå i köer.
Tips: Införskaffa en karta med både engelsk och kinesisk text så ni kan peka när ni ber en kines visa vägen.
Mat
Det är billigt att äta i Peking. Och gott, mycket gott. Riktig kinesisk mat skiljer sig ofta väldigt mycket från den kinamaten vi äter här i Sverige. Ofta smakar det som en blandning mellan thailändsk och kinesisk mat.
Restauranter och matställen: Om man hårddrar det kan man välja mellan tre sorters matställen. Det första är det riktigt billiga som oftast består av ett hål i väggen eller stånd på gatan. Det andra alternativet är kinesiska restauranter som ofta har en sparsam inredning. Det tredje alternativet är de fina restauranterna som oftast ligger inrymda i hotellet. Hål-i-väggen-matställen är oftast mycket billiga.
För mat och vatten får ni betala 5-10 kr. Går ni på en kinesisk restaurant får ni en utomordentlig service och får betala 15-20 kr för mat och vatten. På den fina restauranterna får ni betala allt från 50 kr till hur mycket som helst. Jag rekommenderar det andra alternativet. Ni får dock förbereda er på att alla stirrar på er då turister ofta äter på hotellen. Under mina två veckor träffade vi aldrig några andra västerlänningar på dessa restauranter.
Maten: Maten är som sagt superb. Ett tips är dock att inte ta det servitören pekar på /rekommenderar. Oftast vill de endast sälja ut det som är dyrast, vilket betyder fisk. Och fisken är absolut inte så god som man kan tro. Satsa istället på kyckling och fläsk. Det gör kineserna bäst. Missa inte dumplings, som är små fyllda degknyten. Så billiga och så goda.
Serveringen: Räkna inte med att matställena har kniv och gaffel. Lär er äta med pinnar. Tänk på att ris beställs separat. I Kina äter man soppa och ris sist, så om ni vill ha riset till maten måste ni säga till. Beställ minst en rätt per person i sällskapet.
Till slut börjar jag och mamma undra när våningarna ska ta slut. Vi befinner oss på det stora shoppingcentret So show där vi kommit upp på sjätte våningen. När vi till slut når åttonde våningen finner vi den största lunchrestauranten vi någonsin sett. Ett tjugotal restauranter kantas kring den stora salen där långbord ställts ut. Många tittar upp och synar västerlänningarna som letat sig ända dit.
Jag och mamma vandrar runt bland restauranterna och försöker bestämma oss var vi ska handla mat. När vi äntligen bestämt oss slår vi på stort och peka på sju rätter som en ung kvinna slevar upp till oss. Men när vi ska betala börjar hon fnissa och pekar mot ett litet bås. Jag går dit och det tar tio minuter innan jag luskat ut att jag måste handla ett kort som dras i restauranterna. Jag fyller på det med 50 kronor och hoppas att det ska räcka. Går sedan tillbaka till den unga kvinnan som fnissar åt min förvirring och drar kortet. När jag tittar på kvittot ser jag att hon dragit 5 kr och 50 öre.
Service och dricks
Servicen i Peking är helt otrolig. Vare sig du äter, shoppar eller åker taxi får du alltid fenomenal service. Inte en endaste gång på har någon försökt lura oss på pengar och ingen har någonsin varit otrevlig.
Ingen förväntar sig dricks, men många blir glada av att få det. Dock bör man se upp med detta västerländska fenomen. Det är olagligt i Kina att ta emot dricks. Försök därför inte pracka på personal dricks. Säger de nej så menar de det. Om ni ska lämna dricks räcker det med 1-2 yuan. Vi lämnade en gång 15 kr i dricks och servitören såg då svimfärdig ut.
Internet
Att hitta ett bra internetcafé är inte det enklaste i Peking. Internet fungerar ofta sådär bra på hotell och är ofta väldigt dyra. Ibland ligger internet nere i flera dagar. Men det finns ett superbt Internetcafé vid Qianmen. Ta tunnebanan dit och mittemot Himmelska fridens torg finns en stor gul skylt med orden Internet café. Cafét ligger på tredje våningen. Här kan ni sufra för 20 kr i timmen, dricka en god cappuccino för en tia och titta i guideböcker.
U-landet Kina
Vi ser oftast väldigt exotiskt på Kina och har många fördomar. Men sanningen att säga så skiljer sig inte Peking så värst mycket från Lund som jag bor i. Visst finns det tiggare, men det finns det här också. Se till att ha på er småpengar som ni kan ge tiggare. De håller oftast till vid trapporna till tunnelbanan. Då Yashow Market blivit nya Silk Market kryllar det även där av tiggare.
Peking är till stor del en blandning av öst och väst. Många hatar det men jag älskar det.
Säkerhet
Peking är väldigt säkert. Det sker sällan några överfall eller våldtäkter på turister. Detta märker du när du befinner dig där. Det du bör se upp för är ficktjuvar. Ha inte stora summor pengar i en ficka eller en öppen väska.
Ett problem som uppmärksammats de senaste åren drabbar sexköpare. Män som raggat upp prostituerade har fått följa med till hennes lägenhet där hennes ”bröder” och ”släktingar” väntar och kräver pengar. Sexköparen blir snopet av med sin reskassa och får inget roligt för sig. Enligt min åsikt ska man inte köpa sex, men gör det absolut inte i Peking.
Förbered er på
För att ni ska slippa stå gråtfärdiga första dagen är det en del saker ni kan förbereda er på:
- Väldigt få talar engelska. Om du träffar en ung person som pratar engelska handlar det ofta om konststuderande som vill prångla på dig konst. Fler och fler skyltar har tillkommit med latinskt alfabet.
- Kineser spottar överallt, hela tiden. Till och med inne på restauranter lägger de stora loskor på golvet.
- Munskydden, som alla använder i tunnelbanan, handlar inte om någon ny typ av sars som kommit. Vissa använder alltid munskydd på grund av att de tror att de ska skydda mot baciller. Men det gör de inte.
Efter ett par dagar har jag kommit in i Pekings rytm. Jag lär mig hinta spottloskorna, bortse från trafiken och inandas avgaser som får Sveriges rökiga pubar att kännas som spa. Och ju mer tiden går, desto mer älskar jag det. Ofta när jag går utanför dörren blir jag gråtfärdig för att allt är så vackert. Det är här jag hör hemma. Jag köper billiga pärlhalsband på Hongqiao, äter god mat vid Himmelska fridens torg, dricker västerländskt kaffe på Starbucks och handlar nötter på någon av de lokala saluhallarna. I Peking behöver man inte välja en livsstil. Man behöver bara följa strömmen. Hemma.
Fint skrivet… man blir ju riktigt sugen på att åka dit 🙂
Du är skitbra!
Ska åka till Peking om mindre än en månad & ser verkligen fram emot det. Låter som ett riktigt äventyr att döma av din fina beskrivning!
Karin: om du hinner åka innan jag hunnit publicera alla artiklar, så mejla mig så skriver jag ihop några tips till dig. Du måste ha mina tips om shopping.
Jättebra beskrivet! Känner igen allt från när jag var där. Underbar stad förrutom avgaserna, efter några dagar i Peking city kommer man ha ont i halsen.
Åker man taxi i Peking är det bra att ha destinationen nerskriven på pinyin.
Hoppas du fortsätter skriva.
Lenny
Jag har varit i peking själv på fotoresa genom skolan. det var en upplevelse kan man säga och du gestaltar allt bra, man känner igen sig i allt du beskriver och längtar genast tillbaka. man känner igen det du beskriver i att de inte vet vad sverige är, att dom svimmar när man ger dricks och att de loskar överallt vilket va otroligt vidrigt, men annars är det ett underbart land som man ska ta det för vad det är. åka utan förväntningar och komma hem helt astonished. bra skrivet!
Tack för alla fina tips….snällt av dig att lägga ner tid för alla oss som inte varit där än….Kram
Ja Lenny, tack! Hur kunde jag glömma det allra viktigaste, d.v.s. lappen med vart man ska!
Kolla med hotellet. De har ofta små visitkort, där det står adress och ”kör mig till Xinqiao hotel”.
Tack, Lenny!
Bra skrivet.. Skulle bara vilja papeka en sak. Nar jag var i Kina (Peking bland annat) sa kunde man bara anvanda uttagautomaterna som tillhandaholls av Bank of China. Nu var det visserligen ett ar sedan jag besokte Kina senast men inga andra bankers automater fungerade. Bara sa ni inte far panik direkt 🙂
Inte för att vilja vara petig (vilket jag nu är 🙂 men bör inte Peking skrivas Beijing? Känns som det bara är Sverige & Tyskland som säger Peking. Ska dit om en vecka iaf, ska bli hur skönt som helst!
Bra artikel också förresten, väntar på de återstående med spänning!
Internet: Jo, de flesta säger Beijing idag, men jag är old school.
Peking är den europeiska stavningen och Beijing är namnet enligt pinyin.
bra skrivet! ser verkligen fram emot shoppingartikeln, när kommer den?
/j
Shoppingartikeln ska vara klar nästa vecka. Gissar på att det kommer ligga uppe onsdag 27:e april.
Tack för att du skickade detta till mig. Det var ju asbra att läsa inför resan! Hoppas du kan skicka till mig nästa gång du skriver oxå!
kram /Sine
jag var i Beijing för 5 år sedan och blev lika förälskad som du av staden och det vänliga folket. Dina artiklar gör verkligen att man vill åka dit igen!
jättebra skrivet Ulrika! Tänkte komma med lite mer små tips som kanske kan vara av nytta.
1. Om man tänker besöka Förbjudna staden ta gärna och börja er vandring uppe från Jingshan parken (ligger precis norr om Förbjudna staden) Personligen tycker jag att man skall gå in genom östra porten till Jingshan (kostar 2-3y inträde)Kommer man tidigt, 8-9 tiden, så råder det redan full aktivitet i parken (morgongymnastik, dans, badminton, pingis etc)Ta sedan och gå uppför ”Kolberget” låter jobbigare än vad det är, högst upp har ni en buddafigur MEN ni får en magnifik utsikt över hela Förbjudna staden. Den breder ut sig likt en miniatyrstad och man ser alla gångar/hus mm. När morgonsolens strålar så glimmar taken likt guld. Otroligt vackert som många missar då de går in söder ifrån. En stor fördel med att angripa staden från detta håll är att man är nästan ensam (om man gör det på morgonkvisten) och möter inte folkmassorna förrän man är i mitten av FS.
2. En annan otrolig upplevelse, anser jag, är att ta tåget upp till Badaling (Great wall). Tåget avgår från Beijings NORRA station, ni kan mycket väl lösa biljett på tåget. Bara tågen isig är värda en resa (standarden är tidigt 1900-tal) Det går att köpa nudlar ombord. Väldigt få turister gör denna tågresa, så var beredda på att de tittar undrande och gärna vill samtala med er. resan kostar 5-6y (ca 5 kr) tar nästan 2 timmar, men ni får en resa genom Beijing landsbyggd.
3. Bra guideböcker om Beijing/Kina köper man billigt i bokhandeln i Beijing. En bra bokhandel (som har mycket engelsk litteratur)är den på Wangfuijing, ligger i början på gatan på vänster sida om man kommer söder ifrån. Jag köpte en 700 sidors universitets litteratur om Beijing för 43Y. ”The sights of Beijing” by ZHU QIXIN, China travel & tourism press. Denna rekommenderar jag varmt.
tycker du skriver utsökt.
Är inte själv nån
’äkta’ backpacker, men blir riktigt sugen av er resa. Beskrivande och saklig. Få se när det blir KINA-resa. V´´Jag och min man reser två tveckor till Borneo på söndag för att möt aupp våra kompisar (sök:Jenny bingman) som ska göra Asien på ca två månader.
Kul läsning och jag blir så sugen, tack. Vi ska åka 30 december. Nån som vet var det finns fyrverkerier på nyårsafton 2005?
Skit bra fakta!!!!!!1
Tack för all nyttig information Ulrika. Vi är ett gäng som åker imorgon, så nu är det lite panik påläsning som gäller. Shoppingtipsen kommer att vara till stor nytta!
Vill även påpeka att din beskrivning av Rom är riktigt bra. Du har ett naturligt språk som man lätt kan förstå. Tror du skulle bli en mycket duktig resejournalist. tack för alla tips!
Surfade runt lite och av en slump stötte jag på din artikel. Blev supersugen på att åka till Peking
Kanonbra skrivet om Peking! Tack!
jag är riktigt sugen på att åka till Kina, men läser allt för ofta att man inte tar sig fram med engelskan särskilt långt. Hur gör man sig förstådd? ska man gå en språkkurs innan man åker för att få ut det mesta av resan?
Hej
Det känns skönt att höra att man kan åka till Peking även på vintern jag ska nämligen åka i februari.
Efter att jag också har varit i Peking tänkte jag bara lämna lite feedback! Jag hittade många användbara tips och råd i artikeln, men mitt almänna intryck av Peking är negativt! Jag förstår inte alls vad som skulle varit så fint eller mysigt som du skriver? Jag upplevde staden som mycket stressig, rörig, stela och tråkiga människor, maten var bara sådär, ingen pratade engelska, mer än dom som ville lura av en pengar, hotellet ville att vi skulle betala rummen en gång till med våra kreditkort, trots att allt redan var betalt, flygplatsen beslagtog all vår alkohol mm… Summa summarum: Res inte dit, det enda trevliga är shoppingen, men grejerna håller en usel kvalitet, kinesiska muren och dom söta pandorna!
Hej!
Om en månad åker jag tillsammans med min man och en gemensam vän till Beijing för en 8 dagars resa. Vill tacka dig, Ulrika, för din fin berättelse och undrar vad man får tag på dina tips för shopping!
Tack!
Eva
Återigen Ulrika.
Otroligt bra skrivet. Vi åker i oktober fyller på med mer info då.
Hotelltips vore bra att få.
Glöm för allt i världen inte att äta dumplings när ni är i kina. Det är oerhört gott. Leta efter en liten restaurant (hål i väggen) som ligger parallellt med förbjudna stadens östra långsida. Ägs av ett fantastiskt trevligt par som serverar dumpling, soppa och öl. De förstod inte våran kinesiska och vi förstod inte deras, men trevligare människor och godare mat får man leta efter.
Vilket hotell bodde du på? Nån som har nått bra tipps jag och några polare ska åka till peking i september. Hittar bara hotell på nätet för runt 3-400.. Alla tipps är välkomna!
Tack för en jättebra resguide, verkligen schysst att du delar med dig av dina erfarenheter!
Det finns ett Internetcafe pa Di’anmen Dongidajie, ganska nara hostelet downtown packpackers, dar det kostar 1 yuan/timme att surfa! Har varit har 5 ggr nu o jag har alltid varit den enda vasterlanningen har. Mitt tips ar att undvika alla turiststallen nar man inte vill se huvudattraktionerna. Det ar mycket billigare och trevligare att handla dar lokalbefolkningen handlar.
hej!
Jag tycker att Kina verkar helt fantastiskt och skulle vilja resa dit i mars. Är det en bra månad att åka dit, med tanke på klimatet? /kram Lilldo
Hej Ulrika! Jag och min man ser fram emot att åka på bröllopsresa till Peking i december och efter att ha läst din text längtar jag bara ännu mer!! Peking låter ju helt underbart. Vi ska bo på ett fyrstjärnigt hotell precis vid centralstationen, är det bra läge? Tusen tack för alla värdefulla tips!
Hej Ulrika!
Vilken fantastisk insats du har gjort på Backpackings hemsida! Väldigt bra information, vi läser för fullt…
Jag och min flickvän ska åka till Peking i 12 dagar i mars/april 2007. Jag undrar vad det 4-stjärniga hotellet heter som du bodde på när du var där. Finns det någon hemsida som har information om detta hotell, eller hur bokar man rum här?
Tack på förhand Vänliga hälsningar Michael
Hej Michael!
Jag måste rekommendera sinohotel.com. Där finns drösvis av riktigt fina hotell för struntsummor. Lycka till!
/Ulrika
Tack för alla tips och att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag åker till Peking för första gången nu i februari och tar med mig dina artiklar för läsning på flighten.
Gunilla
Tack för många bra tips.Åker isept.t.peking för att senare ta mej/oss till mongoliet-vidare till transibir.järnv.Ska bli såå häftigt.Jag tar med mej dina visdomsord! Ha de
Jätte bra hemsida, har kommit hit för 3 dagar sen,ska vara här i 3 månader, önskar att jag hade läst denna innan jag kom hit, allt är så nytt, har inte sett en västerlänning på 3 dagar, vantrivs 🙁 jobbar för ett stor företag (Sonyericsson) trodde aatt jag skulle träffa folk här men har inte sett ett ända, maila gärna om ni har tips lr råd, vill gärna komma i kontakt med någon från sverige.
Med vänlig hälsning,
Enver
ps maila gärna mig på enver.maloku@sonyericsson.com
Tänkt på och försöker hjälpa alla som svälter eller säljs i Kina? Tänkt på dem som arbetar för slavlön som gör leksamker och kläder som säljs till Sverige?
Okänd: Japp, jag skänker cirka 3000-4000 kr varje månad till organisationer i Kina. Dessutom handlar jag inte i klädesaffärer där produktionen ej godkänts av regeringen.
Hur mycket skänker du? Och vad gör du för att hjälpa Kina?
Hej! Tack for infot, framfor allt har jag nytta av tipsen gallande shopping! Befinner mig i Xian har i Kina efter en 5 manaders lang backpackingresa i Asien. Ska avsluta den med 11 dagar i Beijing, ska bli skoj och framfor allt shoppingen!! Tack an en gang for tipsen! /Sofia
Hej.
jag ska snart till peking. detta var en bra och intressant guide.
tack
Verkligen jättebra tips! Än har jag inte varit i Peking, men efter att ha läst dina artiklar om staden blir man definitivt inspirerad att resa dit. Blev lite förvånad att man kan bo på 4-stjärnigt hotell för bara 200:-natten. Trodde inte att det var så bra priser i Peking. Tack för tipsen!
Vill bara tillägga att det går att få Bed and Breakfast också i Beijing. Vi bodde i en fantastisk hutong nära centrum. Adressen är Mao’er Hutong 28. Ligger nära Nanluogu Xiang som är en tvärgata till Diamen Dongdalje. Nanluogu Xiang är ett ”måste” att besöka. Speciellt i mörker. Alla dess röda kinesmånar som lyser upp gränden med små restauranger, barer, backpacker ställen. Gatan innehåller kinas själ. Dessutom finns det 200 m bort på Diamen Dongdalje en toppen vege-restaurat som heter just Vegetarian Restaurante – Tea. Fantastiskt ställe för vegetarianer. Säg att ni är svenskar så blir ni extra väl mottagna.
Kolla in http://www.bb-china.com om ni vill ha det lilla extra. Vanliga hotel är tråkiga.
Det räcker med att besöka Silk marknaden. Den har allt ni önskar från skor till kläder till väskor till silke dvs allt. Betala aldring mer än 30 Yaun för en märkes skjorta. Aldrig mer än 250 för en märkes rock och aldrig mer än 100 för Lee jeans.
SE UPP FÖR TAXI SKOJARE! Åk bara med två färgade taxibilar.
Ha en fantastisk resa. Det hade vi.
Till Ulrika (3000-4000 kr/mån)
Kan du inte skänka lite också till Stadsmissionen eller någon annan svensk hjälp organisation?
Vad jag sett i Beijing är att det finns massor med pengar. Problemet är att de är skevt fördelade.
Varför svarar du inte på frågan om vilket hotell du bodde på??
Annars trevlig läsning.
Det finns INGA billiga 3 eller 4 stjärniga hotell i Beijing. JAG LOVAR! Bed and Breakfast fungerar bra. Försök med http://www.bb-china.com
Du kommer inte att ångra dig.
Hallon: Jaså? Jag bodde på trestjärnigt i Beijing för hundralappen natten för två månader sedan? Tycker inte du det är billigt?
Ge mig namnet på hotellet. Det 3 stjärniga för 100 kr/natten. Om det nu finns. Jag tror inte det efter att ha försökt hitta billiga rum i Beijing.
Hallon: nej, det kostade 200 kr per natt per rum, men jag delade det med en annan och fick alltså betala 100 kr. Det heter Zhong An. Fyrstjärnigt har jag bott på Xinqiao för 378 kr per rum per natt. Väldigt juste pris tycker jag som reser så mycket:) Bara nu i maj har jag varit i Dubai, Kapstaden och Stockholm har aldrig kommit ner i så låga priser.
Kollade Novotel Xinqiao nu (fyrstjärnigt) och det går på 411 kr per rum per natt i sommar. Enjoy!
By the way, de ställena som finns på bb-china finns på sinhotel.com MYCKET billigare. Vilka rövarpriser!
Och för er som vill ha fler tips: http://www.sinohotel.com/hotel/city.html?cid=1&star=3
Trestjärniga hotell från 200 kr per rum per natt. Riktigt bra sida om ni ska boka hotell!
Ulrika – åker snart på min andra Peking-resa och skall även denna gång kombinera med Hainan!!! Har läst någonstans att man kan gå en längre bit på muren och åka någon slags ”sittlift” ner på slutet där man gjort upp med taxichaffören om att hämta upp en. Vet du mellan vilka ställen det är man vandrar? Tack för en superintressant sida, jag länkar till din blogg från min!
Kattis: Du åker till Jinshanling och vandrar 3 – 5 timmar beroende på kondition och hur mycket du fotar. Stället du kommer fram till heter Simatai, och där kan du åka en sorts linbana över en reservoar. Rekommenderas! Det är absolut värt att se muren vid Siamtai och Jinshanling, där det är färre turister och vackrare vyer. Det kostar dock lite mer. Totalt tror jag inträdet går på ca 100 kr. Man betalar två inträden. Sedan är transporten dyrare, eftersom denna del av muren ligger ca 3,5 timmar från centrala Beijing. Det kan vara idé att kolla om något av backpackerhotellen har turer dit.
Räkna också med att köpa vatten/vykort/tröja av någon försäljare. De är fattiga bönder som har licens att sälja. Förhoppningsvis går en del av pengarna till barnens utbildning.
Ha det bra i Beijing!
Albin >> Tack så jättemycket för bra information!!!! Vi kommer garanterat att göra den turen!
Hej!
Va i Beijing för ungefär 1,5 månad sen, och kan inte göra annat än instämma med Ulrika.. staden är fantastisk.
Jag hade förväntat mig en betonggrå storstad med kommunistisk folk och antagligen lite shopping.. men Beijing är verkligen färglatt, med massor av fina blommor, parker, fåglar, och trevligt folk, är mest dom äldre som kan upplevas lite reserverade om man kommer ut i utkanten där turister inte vistas så mycket.
Shoppingen va i världsklass men trotts man jobbat som bilförsäljare så blir man nästna trött på prutningen.
Beijing rekomenderas.. jag ska ner igen nästa år till Xian o kika på terracotta armèn blandannat.
maten är väl egentligen det som inte va i särklass det godaste.. dumpings visst det va jättegott, men annars va det ganska smaklös mat och ganska ”flottig” smak på det vi åt.
Däremot fick jag i mig en chilisoppa gjord på pirri pirri frukter.. åt några torkade ”djävulspepparfrukter” och sprutade nästan eld.. men trevligt va det =)
Hej!
jag ska snart åka till Kina och vara där i 6 veckor, de första 2 i Peking. (pluggar traditionell kinesisk medicin)
jag har inte haft någon direkt uppfattning om hur det kommer att vara, men efter din beskrivning så ser jag fram emot det hela ännu mer! du skriver jättebra, alltid roligt att höra/läsa positiva saker!
tack för underbar info=)
Hej! Jag ocj en kompis ska åka till Peking om en vecka och har verkligen haft superbra nytta av dina guider och tips! Vet du möjligtvis om det finns förvaringsboxar/skåp på flygplatsen där man kan lämna en väska i 3 veckor?
hejsan! Har med stor spänning läst igenom all din information inför min resa i mars. Då detta beskrivs som shopping paradiset nummer ett undrar jag hur du har tagit med dig allt hem? några tips på bra sät att slippa behöva betala 300kr /kg i övervikt….???? TACKSAM FÖR INFO AV DEN SOM VET!!!
Tack så mycket! Du har hjälpt mig med miyy skolarbete som genast blev roligt när jag hittade denna sidan
skitbra!!!
CP barn som inte ens kan skriva, SKRIV INTE OM DU INTE KAN!!!!!!!!!!
herregud BARNAJÄVEL ?!?!?!?!
OMFG OMFG OMFG
majs korn också hur gammal kan en barnslig flicka som du vara? 10 år gissar jag på och alla andra som skriver SKAFFA ETT LIV!!!
jag själv sitter i skolan o skriver (just drf ja skriver)
för ja har så JÄVLA tråkigt att ja skriver till ngt som detta SKIT!!!
Hej
Undrar om du varit i peking efter denna gång? undrar lite om hur priserna i din text är densamma som nu eller om det ändrats?
MVH Tomas
Supertrevligt inlägg! Älskade också Peking, men kände att det var otroligt svårt att få en uppfattning om en så pass stor stad. Som tur var hade vi en fantastisk guide som var där hela tiden om man behövde fråga något praktiskt eller bara av intresse. Skulle gärna åka tillbaka och shoppa lite mer, samt se mer en det traditionella: muren samt Förbjudna staden osv.
Vilken bra resedagbok.Googlade på Peking och blev jätteglad när jag läste din text.Känns som du skriver om allt man behöver veta för det gäller att ha lite kött på benen innan man åker dit.Vill och hoppas åka dit i november.
Linda
Det är så sant att Beijing är en stad man återvänder till ,jag själv har varit där 8 gånger 2009 var det tre resor den sista var över julen . Så nu börjar det bli enkelt att hitta runt i stan och man behöver inte var så stressad utan man kan koppla av.
Hej! För härliga Peking tips kolla in vår sajt Smultronmoja.se tex detta inlägget, http://smultronmoja.se/2010/04/lan-club/
det finns mycket mer om Peking här på vår sajt.
Håll till godo och hör gärna av er med feedback.
Hälsn Charlotte & Smultronmoja