Cartagena – en pärla i Colombia

Colombia är ett land som många resenärer undviker på grund av fördomar och en nyhetsrapportering som länge fokuserat på våld, kidnappningar och knarkhandel. Men på senare tid har alltfler backpackers vågat sig dit och via rykten och skildringar träder sakta en ny bild fram av Colombia – mer nyanserad, och betydligt mer positiv. Backpackings Johan bidrar gärna till detta, och berättar här om kolonialstaden Cartagena vid landets karibiska kust.

Vi anlände till Cartagena från Panama city med ett litet halvfullt propellerplan efter två månaders vistelse i Centralamerika. Det finns i stort sett två olika sätt att ta sig från Panama till Colombia; antingen med flygplan som vi gjorde eller med båt som många andra väljer som alternativ. Att ta båt tar längre tid, oftast fem dagar men inkluderar då lite olika saker såsom snorkling och övernattning på en obebodd ö och självklart en stor upplevelse.

Det senare är det mest populära alternativet och det finns information på samtliga hostels i både Cartagena och Panama beroende på åt vilket håll man ska. Det är inte en färja man åker med utan vanliga segelbåtar ägda av privatpersoner. Därför måste man vara flexibel eftersom båten oftast inte lämnar hamnen förrän alla platser är uppbokade. Ett tips är att i förväg höra av sig till hostelet man ska bo på och be dem fråga runt bland andra gäster om de kan tänka sig att åka med, annars kan det lätt bli att man får vänta ett par dagar.

Vår första anblick av Cartagena kändes bra. Här såg fint ut, gatorna i gamla stan var fulla med människor som gick och handlade allt från kläder till färsk frukt. Gatorna var rena, folket trevligt och arkitekturen var vacker. En väldigt positiv överraskning som gjorde oss hungriga på mer.

Colombias främsta turiststad

Cartagena är Colombias största turistplats både för colombianska turister och utländska turister. Det går att känna av att staden till stor del livnär sig på turism, men det är inget som tar bort charmen. Det är fortfarande en storstad där vardagslivet går på som vanligt oberoende av turister. Turismen har bidragit till många positiva saker; affärer, restauranger, nattklubbar etcetera. Vilket gör sig tydligt på priserna då man går till de trendiga ställena, precis som vilken annan turistplats som helst med andra ord – men att hävda att det är dyrt är att ljuga.

Turismen ökar mer och mer vilket är förståeligt när man ser vad staden har att erbjuda. Det är inte en ovanlig syn att se stora kryssningsfartyg ligga ett par nätter utanför stranden. Turismen är som störst i december kring jul och nyår, det är ungefär vid den tidpunkten torrperioden börjar och sträcker sig fram till mars. Då är det bäst att besöka Cartagena. Själv var jag där i januari och vädret var underbart. I oktober och november är nederbörden som störst.

Historia

Cartagena grundades 1533 och var då en viktig plats för spanska sjömän som bland annat förvarade skatter i staden i väntan på att kunna transportera dem hem till Spanien. Därför var det vanligt att pirater attackerade Cartagena i hopp om att få värdefulla saker med sig hem. För att förhindra fler piratattacker började spanjorerna bygga en stor mur (Las Murallas) som ringade in staden och det är den mur som än i dag står kvar och ger en bra bild över hur det kunde se ut på 1500- och 1600-talet. Det är möjligt att vandra uppe på ”Las Murallas” och lära sig mer om dess historia, något som bör göras när man är på plats.

Ett känt piratangrepp i Cartagenas historia är det som engelsmannen Francis Drake ledde år 1586, även den attack som gjorde att bygget av Las Murallas påbörjades. Det är mycket på grund av den välbevarade muren som gjorde att Cartagena år 1985 kom med på UNESCO:s världsarvslista som kulturarv.

Cartagena som stad

I Cartagena bor ungefär en miljon invånare och staden är uppdelad i olika områden. Den mest populära är gamla stan, men även Bocagrande och Castillogrande bör tilläggas, de två sistnämnda områdena är belägna på en halvö med stora exklusiva hotellkomplex som kräver en tjock plånbok. Gamla delen är dock den mest attraktiva, och präglas av äldre färgglada hus och fina små gator med restauranger och affärer.

 

Om man vill spara pengar är det bra att bo i delen Getsemani, belägen precis i utkanten av gamla stan. Här finns de flesta populära hostels med bäst atmosfär. Det mest populära hostelet heter Casa Viena, men i samma område finns fler liknande hostels till samma pris.

Att göra i och utanför Cartagena

Det är lätt att spendera dagarna enbart genom att vandra runt i gamla stan och shoppa, äta gott och titta på folk, något som här finns gott om. Det är väl värt att läsa om stadens historia innan och under sin vistelse där. Det skapar mer intresse när man vandrar runt på torg och trånga gator. Bland annat kan man sätta sig på ett av caféerna på Plaza de Bolivar och titta på ett av många uppträdanden som ofta utspelar sig mitt på torget. Andra enkla sätt att spendera en dag på är att antingen gå eller ta en taxi till delen Bocagrande och lägga sig på stranden. På lördagar är här packat med folk. Ta med några Aguila (colombiansk öl) och njut i solen.

En populär utflykt som bör göras är att åka till den gyttjevulkan som finns belägen en timmes biltur från staden. Information om den finns på de flesta hostels. Vi åkte dit och var ett gäng på ungefär tolv personer och två guider. Det första man möts av är något av en ”propagandavulkan”, den ser nästan för perfekt ut i sina former för att vara riktig. Den är väldigt liten, både i höjd och omkrets och högst upp finns ett hål i form av en fyrkant, ungefär 5 x 5 meter där man hoppar ner i grå gyttja. Det är en märklig känsla, mycket på grund av gyttjan men även de okända män som utan förvarning ger en massage. När man är klar går man lugnt och städat ner för den branta trappan och hoppar i den närbelägna sjön där massörernas fruar sitter och väntar på att få skölja av samtliga turister. Självklart får man ge dem dricks efteråt.

Denna utflykt är ett måste om man besöker Cartagena. Om leran har några andra krafter såsom föryngrande eller dylikt vet jag inte, men vill man ge det ett försök finns det möjlighet att köpa lera upptappat på gamla läskflaskor som man sedan kan försöka kurera sig med.

En annan populär dagsutflykt från Cartagena är till stranden Playa blanca som ligger på en av öarna i ögruppen Islas del Rosario. Det är en fruktansvärt vacker strand och dit kommer man enklast med båt direkt från Cartagena. Det finns olika hostels som arrangerar dagsturer dit, annars går man bara ner till den lilla ”kanal” som finns mellan gamla stan och Getsemani. Där står ofta båtar med dagsturer. Möjlighet att bo på Playa blanca finns också om man inte fått nog efter en heldag.

Äta ute

Vill man äta gott finns här en del finare restauranger som kostar lite mer, men annars finns också många mindre restauranger som serverar pasta, pizza och kötträtter för drygt 30 kronor. Vill du klara dig undan ännu billigare finns det små lunchrestauranger dit många lokala invånare går. Där beställer du en lunch eller ”comida” och får det som ligger i grytan den dagen.

Det är ofta skitiga lokaler utan någon direkt organisation, men en måltid kostar 15 kronor inklusive en sötsliskig dryck och det är helt klart värt att prova på detta om man vill utforska det lokala köket, man får ju ta seden dit man kommer. Här finns även gott om ”street food” i form av bland annat grillad korv eller en rund degklump som steks och därefter fylls med ost. Jag vet fortfarande inte vad det sistnämnda är.

Uteliv

Utelivet i Cartagena är också bra. Vill man träffa andra backpackers är det bara att gå utanför sitt hostel så stöter man på många andra som går runt på gatorna. Det finns ett par fina och trendiga klubbar i Bocagrande, men det bästa nattlivet finns i Getsemani. En bra kväll kan börja på Cafe Havana, en bar som lockar till sig mycket folk, såväl turister som lokala invånare.

Det är inte sällan här finns liveband som spelar kubansk musik. Därefter styr man vidare mot nattklubbsgatan Calle del Arsenal där nattklubbarna i princip ligger vägg i vägg. Allt detta ligger inom gångavstånd i Getsemani precis utanför gamla stan. Calle de Arsenal präglas av nya, trendiga nattklubbar där priserna är något högre, men det är fina lokaler med bra ös.

Studera spanska

Vill du stanna längre och lära dig spanska finns här mängder av möjligheter. Att hitta rätt spanskaskola kan hostelet eller turistinformationen hjälpa dig med. Priserna är rimliga och varierar beroende på hur länge du ska studera, hur intensivt och om du vill ha privatlektioner.

Ta sig till och från Cartagena

Att ta sig från Cartagena är enkelt. Ska man fortsätta resa i Colombia kan man fortsätta österut längs kusten, kanske göra ett stopp i artisten Shakiras hemstad Barranquilla, för att sedan fortsätta mot Santa Marta, där den populära nationalparken Parque National Tayrona finns. Resan tar ungefär fyra timmar och kostar drygt 100 kronor. Vill man söderut är Colombias andra största stad Medellin närmast.

Medellin är en fin stad och väl värd ett besök. Resan tar 13 timmar och kostar cirka 320 kronor. Bussterminalen i Cartagena ligger 40 minuter utanför huvudområdet. Att ta taxi är smidigast, men kostar också mer pengar. Självklart går det bra att ta lokala bussar som går från specifika hållplatser hela tiden.

11 kommentarer på Cartagena – en pärla i Colombia

  1. Helen

    Hej

    Tack för en bra artikel. Planerar en resa till Sydamerika under våren 2010 och Colombia både lockar och skrämmer. Nu lockar det lite mer 🙂

  2. Paloma

    åh vill åka nu nu nu! johan, minns du ungefär vad flygturen dit från panama city kostade? o vad det kunde kosta att istället segla?

  3. Johan Andersson

    Att åka med en segelbåt kostar mellan 350 och 390US dollar och att ta flyg kostar ca 180US dollar. Flygpriset kan variera och det är möjligt att få det billigare.

  4. Rikard Raminen

    Hej Johan

    Jag ska till Colombia nu i vinter. Jag undrar hur man tar sig från Bogota till Caratagena?

  5. Johan Andersson

    Hej Rikard
    Enklast att ta sig från bogota till Cartagena är med buss. Det tar ungefär 20h.Bussarna är bekväma och fungerar hur bra som helst. Har du tid så kan jag rekommendera dig att stanna till I Medellin några dagar innan du drar vidare till Cartagena(läs min andra artikel).

  6. Rikard

    Hej

    tackar för svar, har även läst artikeln om Medellin. funderade faktiskt på att åka även dit. Jag ska bara ara borta i 3-4 veckor dvs time is money, kan man flyga till cartagena. Vad kostar det?

  7. Johan Andersson

    Du kan ta dig med flyg från Bogota till Cartagena. Jag har själv inte gjort det, men har kollat runt och det går på mellan 1000-3000kr helt beroende på när du flyger.

  8. Emilie Toresson Grip

    loggade in för att se vad som hänt det gamla forumet sen man sist var här och själv samlade mod inför att bege sig uti världen. då slog det mig att en artikelförfattare kom i min väg under en tillsynes oansenlig middag på sydskånska, så jag var tvungen att leta upp dina colombiahyllningar. sen min chileförälskelse har jag vetat att colombia står näst på tur, och inte fick dina meningar någon ändring på den saken, inte. fantastisk är vad den där kontinenten är.
    fint skrivet, ha det bra och vi ses i världen 🙂
    mvh emilie.

  9. Henrik Alejandro

    Hej! Verkligen bra läsning! Jag åker till Bogota 29 november Tänkte se Villavicencio där jag är född sen tar jag Kusten ner. Vet du om det finns båt möjlighet ner emot Ecuador? Tack För bra läsning!

  10. Clara

    Hej,
    har varit ett halvår i centralamerika och flyger nu från Guatemala city ner till Cartagena. Härligt att läsa vad du tycker om staden och ser nu ännu mer fram emot att åka dit.

Svara till