Jobbtips för Australien
Hoppas på att kunna hjälpa er alla som tänkt åka till Australien för att jobba. Har hunnit samla på mig en hel del erfarenheter under mina månader i landet, både från bra saker och från misstag. Tipsen som jag ger är naturligtvis väldigt mycket färgade av mina egna erfarenheter, så ta inte allting som den objektiva sanningen utan hör er för med andra också. Ni kommer nog få olika svar beroende på vem ni frågar.
Jag vill informera om att om ni skickar mig frågor om artikeln, eller om sådant som jag ännu inte besvarat i den, så är det fullt möjligt att det kommer upp som ett tillägg! Jag vill samtidigt passa på att tacka för all positiv feedback jag har fått! Det är glädjande med så mycket visad uppskattning.
Visum
Vill du jobba i Australien måste du ha ett arbetsvisum, eller (vilket är mycket behändigare och populärt) ett så kallat Working Holiday Visa (417). Det finns även något som kallas Temporary Work (Skilled) (457) men det är mer om man arbetar på ett företag i Sverige och du blir förflyttad. Se för guds skull till att ha det här klart innan du åker ner. Du kommer på egen bekostnad bli hemskickad samma väg som du kom om du inte har ett visum färdigt när du landar i Australien. Och tro mig, det är en 36 timmar lång flygresa. Du vill inte göra om den direkt efter att ha anlänt.
En fråga är också om du verkligen känner att du vill jobba medan du är här. Det är inte så lätt att få jobb som alla vill påskina, och att bara få ett ströjobb någon enstaka dag och sen dra vidare är inte aktuellt. Det kan därför vara en bra idé att tänka över om det kanske räcker med ett turistvisum och bara resa runt, istället för att behöva gå genom bekymret med någon form av arbetsvisum.
Working Holiday Visa (417)
Du kan ansöka om detta visum om du:
- Är mellan 18-31 år gammal are at least 18 but not yet 31 years of age
- Inte har barn som reser med dig under din vistelse i Australien
- Har ett pass från ”behörigt” land (Sverige är ett sådant).
Efter att Working Holiday-visumet beviljats har du 12 månader på dig att resa till Australien. Från dagen du anländer till Australien kan du stanna där i 12 månader. Under det året kan du lämna och återvända till Australien så många gånger du vill. Tänk dock på att visumet inte pausas under tiden du är utanför Australien, utan de 12 månaderna räknas ner från och med första gången du reser in i landet. Det finns ingen möjlighet att förlänga visumet med den tiden du varit utanför Australien. Fram till 2005 kunde du enbart ansöka en gång för Working Holiday Visa men nu kan du söka för det två gånger.
- Working Holiday Visa (417)
- Information om olika turist-visum
En bra sak när du ansöker om ett visum är att från och med datumet då visumansökan godkändes har du ett år på dig att faktiskt ta dig till landet. Du har därför ingen brådska att ta dig hit, utan kan i lugnan ro resa runt innan eller se till att få ordning på det sista innan avresan. Visumet börjar gälla först när du anländer till Australien. Jag själv visste inte om att det var på det här viset förrän jag hade fått visumet godkänt och fått alla papper, och var därför jättestressad över att jag skulle få visumet godkänt men sen få avresan fördröjd av något och därför ”slösa” en massa tid av visumet. Så är alltså inte fallet.
Australien har infört nya regler och tillvägagångssätt för att skaffa visum. Tidigare fungerade det så att man var tvungen att skicka papper till Tyskland eftersom det var den närmaste ambassad som hanterar visumärenden. Stockholms ambassad sköter mest bara om information (och industrispionage såklart).
Planera resan
Vad i Australien vill du se? Var ska du i så fall stanna för att jobba? På grund av de otroliga avstånden i det här landet är det bra om man har en resrutt planerad, och om du ska jobba då planera in var längs vägen du ska stanna till för att arbeta ihop mer pengar. Jag själv har prövat på arbetslivet i Brisbane, Adelaide och Melbourne. Alla tre städerna låg bra längs resrutten att stanna på, eftersom när jag kommit dit började pengarna tryta.
Adelaide
Adelaide är Australiens huvudstad och ligger i South Australian, på mitten av sydkusten av Australien. Bor ca 1,2 miljonner invånare. Adelaide erbjöd ingenting alls. Troligen det värsta (arbetsmässigt) ställe jag varit på, eftersom det var så lite som hände där. Utanför Adelaide, i Barossa-dalen finns gott om arbete inom fruktplockning för vinindustrin och så vidare.
Brisbane
Brisbane ligger 90 mil norr om Sydney på östkusten. Brisbane är en jättetrevlig stad, men jag måste tyvärr säga att jag inte rekommenderar den staden om du lätt vill hitta jobb. Det finns alla jobb som man kan tänka sig i en storstad, men konkurrensen är hård, och vill man jobba med fruktplockning måste man ändå ta sig en timme ut från staden.
Sydney
Ligger 88 mil nordöst om Melbourne. Det är Australiens folkrikaste stad med 4,6 miljoner invånare. Sydney rankas ofta högt i olika rankingar av världsstäder. Det händer väldigt mycket i Sydney och jag vet att det är många svenskar som är här och jobbar och bor. Sydney provade jag aldrig på själv, men jag har hört att det är relativt lätt att få arbete. Det är en så stor stad så det finns alltid tillgång.
Melbourne
Ligger 73 mil väster om Adelaide på sydkusten, men i distriktet Victoria. Hem för den första Grand Slam-tennisturneringen för året, Australian Open, brukar vara i mitten av januari. Många svenskar brukar vara på plats och om du beställer biljetter de första dagarna brukar det inte vara överpriser. Melbourne rekommenderas varmt, både som nöjesstad och arbete. Generellt sätt gäller att alla de större städerna kan erbjuda gott om arbete eftersom de har ordentliga arbetsmarknader, om man vill arbeta till exempel inom hotell och restaurang eller kontor, men vill man arbeta med fruktplockning måste man ta sig långt utanför städerna. Många människor jag pratat med, både utlänningar och australiensare, håller med mig om att det är lättare att hitta arbete i de större städerna.
Australien är stort…
Du måste tänka på är att det inte är möjligt att ”göra” Australien på två månader. Australien är 380 mil från öst till väst och 310 mil från norr till söder. Om resan börjar närma sig 5-6 månader, då kan du räkna med att kunna se det mesta. Begränsa er istället till att åka, säg, bara längs östkusten (de flesta gör det), eller att se Sydney, Melbourne och Alice Springs och Uluru (Ayers Rock). Det finns så otroligt mycket sevärt i det här landet, så man måste helt enkelt välja vad det blir. Och ta resten på nästa resa.
Budget
Jag och syrran funderar på att dra dit i februari och resa/jobba eller bara resa. Frågan är om vi kommer ha råd med det senare.. vad tror du att man spenderar om man ska ”göra” Aus på två månader..? Lite av varje, sevärdheter, dykning, fest osv.. vi är inte kräsna med boende.
Budgeten räknar jag på ungefär tio tusen kronor per månad. Då har man inga problem med att bo och äta vad man vill, samt har råd att göra de aktiviteter som man vill. En generell regel som jag fick genom Lonely Planet’s Guide to Australia är att du kan åka runt på $30 per dag. Satsar du istället $60 per dag har du råd att börja göra mer saker. Har du råd med $100 kommer du bo i lyx. Denna beräkning inkluderar då naturligtvis alla aktiviteter, resor och så vidare.
Om du åker två månader (60 dagar) så räkna på 60×60 = $3600 ~= 19400 kr. Sen vill jag inflika att man kan resa mycket billigare än så här. Men inte i Australien. Det kan verka som väldigt mycket pengar, men tro mig, när du är här kommer du vilja kunna göra saker, och aktiviteter kostar pengar. Australien är nog världens bästa backpackerland, men ingenting är gratis, och jämfört med att backpacka i till exempel Thailand är det dyrt. Ungefär som hemma för mat och så vidare. Jag vill inte göra dig missmodig dock, det är hur bra som helst att resa i Australien.
Men om tanken är att ni bara ska vara i landet två månader, så nej, skippa arbetsvisumet/working holiday. Det kostar pengar att skaffa (till skillnad från ett vanligt turistvisum), och om du skulle vilja göra en lite mer seriös resa senare så är det för sent. Man tilldelas bara den sortens visum en gång per livstid.
Lite mer om visum
En sak som jag undrar över och som jag inte fick svar på i artikeln är dock om det finns olika längder på arbetsvisum till Australien? Fick höra av en kompis att det kunde vara möjligt och kände att jag måste kolla upp det. Finns det möjligtvis arbetsvisum som räcker sex månader eller tre månader? och kan dessa sökas en gång i livet vardera?
De flesta former av visum är giltiga ett år. Om man kommer från Storbritannien kan man få ett visum på två år, eftersom Australien har varit del av den brittiska stormakten tidigare. Turistvisum är på tre månader. Jag har letat genom immigrationsverkets hemsida efter information om det skulle finnas fler former av visum med kortare giltighetstid, men jag hittar ingenting av det som din kompis talar om. Det jag vet är att det endast är på tre olika former av visum som man kan få jobba. De är; arbetsvisum, working holiday-visum och studentvisum. Den första formen finns i flera olika upplagor beroende på vad man ämnar göra i landet.
Exempelvis finns det kortare arbetsvisum om man ska delta i en konferens eller liknande. Ett krav för att få ett rent arbetsvisum är dock att man har jobbet innan man kommer till Australien. Arbetsgivaren måste själv engagera sig för att det ska bli så. Den andra formen är den som jag kan mest om eftersom det är den jag själv åkte med. Visumet är giltigt i tolv månader, men du får bara jobba tre månader i taget för varje arbetsgivare. Tanken är att du bara ska jobba under kortare perioder för att stödja reskassan. Det tredje visumet är studentvisum. Som student har du som standard inte rättighet att jobba under din vistelse i landet.
Men du kan ansöka om att få arbeta efter att du påbörjat dina studier. Du får då arbeta upp till 20 timmar per vecka under terminerna, och obegränsat antal timmar under loven. Om du gör din Masters eller doktorand har du inga begränsningar på hur mycket du får jobba.
Du kan ansöka om arbetsvisum hur många gånger som helst, men som sagt måste du ha jobbet klart innan du anländer. Studentvisum kan du tilldelas flera gånger.
Fixade du din resa helt på egen hand eller åkte du med t ex Work & Travel Company? I vilket fall som helst, vad har du för uppfattning om såna företag ?
Jag personligen fixade allt på egen hand, om än med lite tips och förberedelser med hjälp av Lonely Planet’s Guide to Australia. Jag har inte hört så mycket om Work&Travel Company. Jag var på ett seminarie innan jag åkte där de gjorde lite reklam för sig, men fick ingen större inblick i hur de arbetar eller så. Jag fick dock tipset av dem(!) att det nog är bättre att jag fixar allt själv när jag berättade vad mina planer för resan var. Den negativa kritik jag har hört om dem (och andra liknande företag) är att de utger sig för att göra det väldigt enkelt för dig och att allt är preparerat, vilket naturligtvis är attraktivt för dem som inte vill hålla på att krångla med visum och annat sånt tjafs, men när du väl är i landet så är det ändå helt upp till dig. Det man ska ha klart för sig är att man kommer aldrig få något serverat.
En bra sak är Work&Travel har ett kontor i Sydney som man kan gå till och få hjälp om det kör ihop sig. Inte ekonomisk hjälp då såklart, men tips och idéer för vad du ska hitta på. En annan positiv sak med att åka med Work&Travel (eller motsvarande) är att man får en bok av dem med listor över var man kan söka jobb och lite allmän information om varje stad. Väldigt behändigt! Man får veta var och när det finns säsongsarbete och namn och telefonnummer till företag. Det ska gå att få tag i boken även om man inte åker arrangerat, men har inte hittat någon återförsäljare som saluför den.
Summa summarum, jag personligen skulle aldrig anlita ett företag eftersom jag vill bestämma över mina erfarenheter själv, men jag har inget emot företagen och har full förståelse för att andra går via dem.
Ekonomi
En sak man måste vara medveten om är att det är relativt dyrt att resa i Australien. Det är viktigt att man har en bra plan för hur mycket pengar man har med sig, vad man vill lägga pengarna på och om man kommer tjäna in tillräckligt av de pengarna medan man är i landet eller om man ska tjäna in dem innan man åker.
Hur ligger lönerna där nere ungefär? Ge gärna några exempel på olika jobb, som barjobb, plocka frukt och gärna andra också.
Hmmmm… bra fråga. Generellt sett kan man väl säga att lönerna ligger som i Sverige. Som resenär kan man aldrig förvänta sig att få något som betalar riktigt bra. Undantaget om man faktiskt åker ner för att enbart råjobba såklart.
För barjobb ligger lönerna kring $15-16 per timme. Räkna med upp till $12 för fruktplockning, möjligtvis mer men då ska du vara snabb och jobba som ett djur. Man får nämligen oftast betalt för hur mycket man plockar, inte per timme.
Det står överallt att man måste ha antingen en hemresebiljett eller tillräckligt med pengar. Nu undrar jag, vad är ”tillräckligt” med pengar. Är det 5000kr, 10.000kr, 50.000kr eller??
Immigrationsverket vill att du ska ha ”tillräckligt med pengar” för att klara dig under din resa, men minst pengar för tre månader tror jag det är. Detta för att skulle det knipa av någon anledning, så ska du inte komma krypande till dem och försöka smita ur knipan utan att du faktiskt har möjlighet att reda upp det själv. Dessutom är det ju ett sätt att säkerställa att det kommer in pengar i landet.
Jag rekommenderar att ha med åtminstone tjugo tusen, efter det att biljetterna är betalade.
Vill bara höra hur noga [det är] att man har 25000 med sig. Vill de bara se ett kontoutdrag eller kollar de även upp kontot.
Knepig fråga att svara på. Ansöker man via Berlin vet jag att de vill att man skickar med ett utskrivet kontoutdrag. Ansöker man via internet ska det inte behövas alls. Så jag vet inte hur noga de är med att kolla upp det. Det man måste förstå är varför de vill att man uppger det. Enda anledningen är att undvika att flyktingar kommer till Australien utan några ekonomiska medel och försöker bosätta sig i landet ”eftersom de redan är där och inte har något sätt att ta sig tillbaka”. Men i och med att vi kommer från ett välbärgat europeiskt land har inte vi några problem med det här. Myndigheterna vet att vi har folk där hemma som kan hjälpa oss om det skulle tjyva till sig. Det är en cynisk jävla värld vi lever i.
Tidsplan
Hur länge kommer du vara på varje ställe? En fråga de flesta arbetsgivare kommer att ställa är hur länge du kommer att stanna. Oftast vill de att du stannar tre månader eller mer. Ingen vill egentligen anställa en resenär, just eftersom det inte går att lite på att personen är kvar ”om någon vecka när högsäsongen drar igång”. Det går ju naturligtvis att ljuga till en viss grad om hur länge man är kvar, men det har (för min del) visat sig att det definitivt lönar sig i längden att hålla sig ärlig. Man får bättre arbetskontakter på det sättet utan tvekan. Och referenser för framtida jobb. Jobbar man inom fruktindustrin är det dock lite lättare med att arbeta kortare perioder. Men då tjänar man naturligtvis ingenting.
Arbete
Vad vill du göra? Det hela beror helt på vad du kan tänka dig att göra för sorts arbete.
Hotell och restaurang; (här kallat ”Hospitality”) finns överallt. Arbeten kan variera allt från köksarbete till diskplockning till nattbetjäning på hotell. Det är framför allt kvällar och helger som är aktuellt. Relativt lätt att få, men kom samtidigt ihåg, det finns gott om backpackers (för inte att tala om alla australiensare) som också är ute efter de jobben. Kan vara hårt slit, ofta rätt dåligt betalt, men oftast roligt eftersom man får en massa kontakter och kommer in gratis på klubbar och annat). Det finns massvis med jobb inom restauranter och barer, men det hjälper mycket om man har tidigare erfarenhet eftersom det också finns ett överflöd av backpackers som arbetsgivarna kan välja och vraka mellan.
Fruktplockning har jag tyvärr faktiskt ingen erfarenhet av. Jag har hört både gott och ont om det. Tillgången till jobb är dock överallt, alltid. Nackdelarna är att det är mycket dåligt betalt, räkna inte med något annat, samt att det oftast är upp tidigt på morgonen och sena kvällar som gäller. Tungt, hårt arbete. Inget ljuvt ligga bland vindruvsbuskarna och provsmaka frukten medan fåglarna sjunger i de närbelägna träden med solen evigt skinande. Det händer inte. Fördelarna är… tja… att du får vara ut i solen? Jag kanske är jävig på den här frågan, men men.
Industri; tillgången är väldigt sporadisk enligt min åsikt. Jag har fått några jobb både hos flyttfirmor och lagerarbeten, och även i en schampoofabrik, men det har bara varit tillfälliga jobb, en – två dagars arbete. Det hjälper mycket om man har körkort.
Ett genuint arbetstips jag rekommenderar alla som åker hit till Australien för att jobba ett tag är att höra av sig till Manpower of Australia. Det har fungerat hur bra som helst för min del, både för tillfälliga jobb och för mer fasta. Generellt får man inga jobb längre tid, men eftersom man inte bara vill jobba medan man är i Australien passar det alldeles utmärkt. Manpower har kontor i alla större städer i Australien. En idé är att av sig till Manpower i Sverige också eftersom de kanske kan hjälpa dig med kontaktpersoner/nummer och så vidare.
Jag fick tag i arbete både inom lager och industri (Industrial, General Hand, Labouring) och inom kontorsarbete (Office, Administration) genom Manpower. Det är ofta enkla arbetsuppgifter och helt okej betalt (omkring $15 per timme). Inom lagerarbete är det ofta (men inte alltid) tunga lyft involverade, och därför kanske det inte passar alla. Men tjänsten Manpower erbjuder är ju att de letar reda på jobben åt dig, och ringer dig istället för du dem, så det finns arbete åt alla sorters personer.
Jag har tänkt att åka till Australien och jobba som en woofer, alltså på ekologiska gårdar. Jag kommer inte att få betalt i pengar utan med husrum och mat. Därför undrar jag om jag behöver ett working holiday visum eller om ett turistvisum räcker bra?
Detta beror helt på hur länge du har tänkt vara nere i Aussie. På ett turistvisum får du bara vara här tre månader, och det ar lagom tid att resa runt på, men inte både resa och arbeta. Alltså vore ett working holiday-visum bättre. Men om det är ett krav att ha någon form av arbetsvisum om du ska WWOOFa, det låter jag vara osagt. Eftersom det inte kommer bli någon överföring av pengar, kommer du heller inte behöva ha kontakt med myndigheterna och de kommer därför inte ha någon aning om vad du har for dig.
Hur är det med kläder; när jag var i London var det nämligen ofta så att arbetsgivaren ville att man skulle ha svarta byxor och gärna en vit skjorta. Hur är det i Australien?
Jepp, det samma gäller här nere. Till alla kontorsarbeten samt till försäljning och så vidare så är det snyggt, rent och propert som gäller. Men det varierar såklart från jobb till jobb. Arbetsgivaren är oftast väldigt klara på sånt här. Mitt tips är att ta med sig ett par svarta kostymbyxor. Det går att kombinera till vad som helst.
Jag undrar om det överhuvudtaget är möjligt att sökajobb redan innan man åker även om man inte har några kontakter?
Det finns ett flertal hemsidor som man kan söka jobb genom, och det är fullt möjligt att ansöka innan du har anlänt till landet. Var noga med att uppge det dock när du säker jobbet, och från och med när du är tillgänglig för arbete. Det tycker arbetsgivarna säkert är roligt att höra att någon varit intresserad nog av deras organisation för att ansöka om jobb från andra sidan klotet. Dock, om du endast är intresserad av tillfälliga jobb så kanske det är bättre att ansöka när du är här då du kan se vad som erbjuds.
Resumé
Något alla arbetsgivare kommer kräva är att du har en resumé att lämna in. Det är dock endast ett papper med lite kortfattat vad du har för erfarenhet tidigare som kan hjälpa dig i jobbet, samt kontaktinformation (typ adress till dit du bor, och telefonnummer). Det du måste vara medveten om är dock att det är väldigt bekvämt av dem att be om en resumé (som du knåpat ihop och lagt pengar på att skriva ut och så vidare) och sen bara lägga den längst ner i högen eller i papperskorgen.
Något som kan vara effektivt är faktiskt att gå in på stället, uppge direkt och framåt att du vill ha ett jobb och undrar därför om de behöver någon. Se till att du får prata med rätt person, och inte bara tjejen som står i kassan eller servitrisen utan se till att fråga efter ”the manager on duty”. Det finns alltid någon som för tillfället styr och det är den personen som kan vara intresserad av att vidarebefordra ärendet till chefen.
Det där med adressen man måste skaffa sig tynger mig lite. Kan man inte skaffa sig en postbox när man kommer dit?
Nja, det svåraste är väl att hålla sig på en och samma adress tillräckligt lång tid. Tycker jag i alla fall. Men i vanliga fall fungerar det bra att uppge adressen till hostelet man bor på, om man litar tillräckligt på hostelets reception, vilket man oftast kan göra. Men visst är det ett besvär. Särskilt att behöva byta adress på alla möjliga ställen som man uppgivit den till. Medicare, banken, försäkringsbolaget om man har det, pensionsfonder (superannuation), och så vidare om man väntar någon viktig post från dem.
Telefon
Det är en absolut nödvändighet att ha en mobiltelefon här nere. Ingen arbetsgivare kommer att anstränga sig om att ringa dig en extra gång om du inte svarar den första gången. Det bästa tipset angående telefon är också att ringa dem en extra gång istället för att gå och vänta på att de ringer. Ligg på, generellt sätt gäller att de inte kommer ringa dig. Australiensare i allmänhet är helt värdelösa på att ringa tillbaka. Du måste själv se till att visa framfötterna och att du är ivrig/villig att jobba. Försök boka in en arbetsintervju, eller ett provjobb. Om du inte får ett datum så ring tillbaka inom kort och fråga igen. Visa att du är intresserad. Ju mer du hör av dig desto mer kommer de komma ihåg vem du är.
Tax File Number
Du kommer till alla jobb (som inte betalas med ”cash i hand”, det vill säga svart) att behöva uppge ett TFN som står för Tax File Number. Det är helt enkelt en registrering för skatteändamål. Det är gratis att skaffa numret, och väldigt enkelt. Tar ungefär två veckor innan du får numret dock, och det skickas ut till dig.
Sättet som jag själv gjorde på är att jag gick till Centrepoint gallerian i Sydney. I gallerian finns skattekontoret. Dit går man och skriver in sig i en dator, uppger en adress som de kan skicka ut papprena till (det går bra att uppge en Poste Restante-adress för huvudpostkontoret). Man måste visa upp identifikation och visumet som visar att man är tillåten att arbeta i Australien.
Klart. Under tiden som du väntar på att få ditt TFN kan du använda det temporära som du får på platsen. Svårare än så är det inte (och ska det inte vara).
Skatt
Hur mycket skatt betalar man? Eller är dina siffror efter skatt?
Nej, siffrorna för lön som jag angivit är före skatt. Det finns dock sätt kringgå det här; det finns företag som kan hjälpa dig att få tillbaka skattepengar. Ett exempel på ett sådant företag finns på Tax back. Det finns även en del information på skattemyndigheternas hemsida. Förutom skatt betalar man även in pengar till sin pension (superannuation). Eftersom det inte är så troligt att du går i pension i Australien är det ju alltid trevligt att få de pengarna tillbaka. Det finns företag som kan hjälpa dig med det här också, men du kan också själv sköta det.
Gemensamt för både skatt och pension är att du måste ha lämnat Australien för att få tillbaka pengarna (och möjligtvis varit utanför landet en viss tid).
Skattesats Australien (från 1 juli 2016)
- 0 – $18,200 dollar Skatt: 0%
- $18,201 – $37,000 Skatt: 19c för varje $ över 18,200 dollar
dock är inte Medicare Levy inkluderat här (2%)
- Australiens skatteverk
- Australiens skattesystem
Bankkonto
En viktig pusselbit i att arbeta här nere är att ha ett bankkonto. Många arbetsgivare kräver faktiskt att du har det och ett TFN innan du tillåts arbeta. Men det är inte så krångligt som det låter. Australien har dock väldigt konstiga regler för när man öppnar ett bankkonto.
Regel nummer ett; det är lättare att öppna upp ett bankkonto om du gör det inom de sex första veckorna som du är i landet. Jag har ingen aning varför det är så, men hur som helst medför det att man slipper regel nummer två.
Regel nummer två; om man inte öppnar upp kontot inom de första sex veckorna måste man kunna visa upp 100 poäng av identifikation. Vad ska nu det betyda då? Jo, för ett pass får man 70p, för ett körkort 40p, för ett kreditkort får man 25p, plus lite andra former av identifikation. Dessa poäng måste sedan sammanlagt bli över 100p. Jag har inte fått förklaringen varför det fungerar så, ett pass borde räcka alldeles utmärkt, och det har ingen som helst betydelse för resten av ansökan heller. Det här systemet används till allt möjligt också. Om man ansöker om ett kreditkort, om man ansöker om att hyra en lägenhet och så vidare. Det här är nog något typiskt engelskt/australienskt som vi svenskar aldrig kommer förstå.
Regel nummer tre; du måste ha någon form av adress. Banken måste kunna skicka ut ditt keycard (ännu ett plastkort i plånboken) samt kod till ditt konto och så vidare. De gnäller ganska bra om man inte har någon adress, eller uppger en Poste Restante eller ett backpackerhostel. Av förståeliga anledningar, men ni inser säkert hur lätt hemlösa har att ta sig in i samhället igen. Ett ”bra tips” är att ha någon kompis/släkting i Australien vars adress du kan låna.
En annan fråga är vilken bank du ska välja. Eftersom du troligen inte kommer utnyttja några av bankernas erbjudanden så spelar det egentligen ingen roll. Commonwealth Bank och National Bank eller Westpac Bank fungerar bra, och har bäst täckning, det vill säga de finns i flest städer.
Appropå inlägget om bankkonto i Australien. Tror du av din erfarenhet att döma, att det skulle gå lika bra för arbetsgivaren att sätta in pengar på mitt svenska bankkonto?
Nej, arbetsgivare kommer inte gå med på att betala in lönen på ett (för dem) utländsk bankkonto. Det är samma sak med arbetsgivare i Sverige. Det är en avgift för att skicka pengar till utlandet, och arbetsgivare (och australiensiska inte minst) avskyr alla former av avgifter. Det är definitivt värt att skaffa ett bankkonto. Det kostar inget att öppna, men är oftast en $5 månatlig kostnad för att hålla det öppet.
Enda besväret är som sagt att man måste vänta på att de skickar alla papper och koder till kort och telefonbank och så vidare, men om man stannar i landet ett tag är det ett litet besvär.
Reseförsäkring
En av de tråkiga men oundvikliga sakerna man måste tänka på när man ska jobba utomlands är försäkringar. Australien och Sverige har ett samarbete som gör att vi, helt gratis, får ta del av sjukvård i Australien på samma villkor som landets invånare i händelse av olyckor och så vidare.
Det du måste göra för att det här ska gälla är dock att skaffa dig ett Medicare-kort. Det är lätt gjort, men liksom med bankkortet måste de skicka ut det till dig så du måste ha en adress att få det skickat till. Medicare-kontor finns överallt, eller åtminstone i alla större städer. Det du måste ha med dig till kontoret förutom ditt pass som identifikation är också ett intyg från försäkringskassan. Sedan den 1 juni 2004 har det nuvarande utlandsintyget ersatts av ett Europeiskt sjukförsäkringskort.
Där finns även mer information om den allmänna sjukförsäkringen. Eftersom det här kortet naturligtvis infördes efter att jag lämnade landet vet jag ingenting mer utförligare om kortet men funktionen ska vara densamma som för det tidigare pappersintyget. Och nu får du ju springa runt med ännu ett plastkort i plånboken!
Den andra saken du måste tänka på är naturligtvis en mer täckande försäkring. Det finns ju en uppsjö med bolag som erbjuder försäkringar i Sverige. Det du ska tänka på är att i de flesta hemförsäkringar ingår det ofta en reseförsäkring, så det är möjligt att du inte behöver köpa något extra. Särskilt om du inte reser längre än en månad. Gränsen verkar ligga på omkring 45 dagar för de flesta hemförsäkringar, sen måste man lägga till med en extern försäkring (eller förlänga hemförsäkringen).
Så det är värt ansträngningen. Det som man också ska tänka på är att de flesta reseförsäkringar inte gäller när man arbetar. Alltså all tid som du tillbringar på jobbet är du oförsäkrad. Det kan bita rätt hårt om man bryter benet på jobbet och sen får reda på att försäkringen inte täcker det hela eftersom det skedde medan man inte aktivt reste. Försäkringsbolag livnär sig på att vara petiga på sådana här saker.
Ett försäkringsbolag som erbjuder heltäckande utlandsförsäkringar är International Health Insurance. Vanliga försäkringar täcker som sagt bara tid då du faktiskt reser och semestrar, men deras gäller hela tiden oavsett om du arbetar, studerar eller reser. Värt att kolla upp i alla fall.
Sen vill jag inte överdriva betydelsen av sånt här. Eftersom jag själv är här på ett working holiday-visum, som faktiskt är tänkt som semester med inslag av arbete, så struntade jag i att skaffa en heltäckande försäkring och nöjde mig med att förlänga hemförsäkringen. Man måste chansa lite i livet också! Än har inget allvarligare hänt (ta i trä).
Jag hittade ett litet fel. Det europeiska sjukförsäkringskortet från försäkringskassan gäller bara i Europa(hence the name). Om man ska semestra i Australien måste man skaffa ett speciellt papper från Försäkringskassan, det är bara att ringa till dem och höra. Om du däremot har tänkt att jobba mest hela tiden blir det ännu krångligare, mer papper osv, men det är också lättast att ta med försäkringskassan själv.
Du har helt rätt. Europeiska sjukförsäkringskortet är något som infördes efter att jag åkte, så jag har inte stenkoll på hur det funkar. Man måste få en separat blankett från FK som man tar med sig ner, och lämnar över till ett MediCare-kontor. Då får man ett kort från dem som man sedan använder när/om man går till doktorn. Däremot att det skulle bli mer pappersarbete om man jobbar här nere, det låter jag vara osagt. Jag behövde inget sådant iallafall.
Här kan ni läsa mer om reseförsäkringar >
Fackföreningar och arbetarrättigheter
Denna punkt är mer för informations skull än faktiska tips. Nyttig kunskap att ha i bakhuvudet.
Ett väldigt tråkigt faktum med att leva och arbeta i Australien är deras syn på fackföreningar och arbetares rättigheter. Liksom i USA har jag funnit att ”pionjärskänslan” i Australien är väldigt stark, och hos alla finns det ett stort behov/längtan att vara sin egna företagare, äga sin egen plätt jord och att köra sitt egna fordon. Att inte vara beroende av någon annan och heller inte behöva betala för någon annan.
Synen på staten, skatter, sociala utgifter, allmänna transportmedel och fackföreningar är således därefter. Ingen vill tvingas behöva betala för någon annan. Det här var något som jag själv var väldigt oförberedd på när jag kom hit. Att det finns så dåligt socialt skyddsnät. Om du skadar dig på jobbet är det ditt eget fel, eller åtminstone ditt eget problem. Om du inte har egen försäkring kommer du inte få en krona i kompensation, det måste du oftast skriva på ett papper på när du börjar jobba att i händelse av olycka har företaget skadeståndsfrihet (engelska: liability = ansvar).
Detta för att ge dem rätt ifall en anställd skulle stämma dem på ersättning. Stämningar är också ett väldigt vanligt sätt för arbetare att få ut pengar för deras skador. Små privata advokatbyråer har oftast den här sortens fall som huvudnäring, att hjälpa arbetare som har råkat ut för olyckor och inte har försäkring som täcker. Man hör dem ofta på reklamradion då de med kliché-aktiga argument vill att man ska anlita dem och ”få de pengar man har rätt till”.
När det fungerar på det sättet förväntar man sig att det borde finnas en stark lobby från fackföreningarnas sida att förändra situationen och förbättra villkoren. Men ack nej. På den överväldigande majoriteten av ställen jag arbetat på här nere är inga eller endast ett fåtal anställda med i någon form av fackförening. Oftast råder en fördomsfull inställning till medlemmar som ”kommunister” och ”bråkmakare”. En inställning som säkerligen är påtvingad av arbetsgivaren själv.
Om någon av er har läst ”Vredens druvor” av John Steinbeck vet ni precis vad jag menar. Det kan låta starkt, eller som propaganda, men ofta är det här sanningen. Ingen vet vad facket kan göra för deras arbetssituation och därför vågar heller ingen ta reda på det av rädsla att förlora sitt jobb.
Oftast får arbetstagarna acceptera allt som arbetsgivaren säger, eftersom om det inte passar finns det alltid någon annan som vill ha arbete. De arbetare som jag träffat har oftast inte råd att ta den chansningen att ställa krav, och därför är också löner, förmåner och säkerhet därefter. På ett ställe jag arbetade på fanns inget fikarum, endast ett soltak som skulle vara tillgängligt för detta, men som istället användes till lagerutrymme. En enda toalett i ett skjul på baksidan som man var tvungen att gå över kablar och vattenledningar för att komma till och som troligen inte städats sen fabriken byggdes. De tunga maskinerna hade inga nödavstängningsknappar och lönen var strax under lagstadgat minimum.
Veckan före jag började hade en arbetare fått flera fingrar kapade av en såg och en annan fått ett halvtons container över sig och brutit handleden rakt av. Det kan låta som lögner för att göra en poäng, men de är båda sanna historier.
Och när man frågar vad facket kommer göra åt saken får man motfrågan ”vilket fack?”. Facket kan inte göra något, eftersom de grabbarna inte är anställda längre. De kan ju inte arbeta.
Som backpacker, det vill säga arbetsdesperat tillfälligarbetare, har man heller inte mycket att säga till om. Det finns gott om arbete, men fortfarande inte så du själv kan välja och vraka. Arbetsgivarna bestämmer vad du får för lön, hur mycket per vecka du arbetar och vad för arbetsuppgifter du har.
På ovan nämnda arbetsplats var inställningen hos de jag talade med att arbetsgivaren får den lojalitet och den arbetsmotivation som han betalar för, det vill säga väldigt lite. Vilket naturligtvis är en inställning som är förståelig, om arbetsgivaren inte är beredd att ta hand om sina arbetstagare varför skulle de anse sig behöva prestera något tillbaka? Michael Moore ger ett väldigt bra argument i sin bok Dude, Where’s My Country? då han säger att en arbetsgivare som hjälper sina anställda med att betala för sjukvård, barnomsorg och så vidare kommer samtidigt hjälpa sig själv eftersom han kommer hålla sina egna anställda friska och tillgängliga för arbete.
För att inte tala om hur mycket mer en nöjd arbetstagare är villig och motiverad att prestera på jobbet. Det är sorgligt då att se att de flesta arbetsgivare ser så kortsiktigt att de hellre har tillfälliga och korttids-anställda arbetare eftersom de då kan hålla lönerna nere och på det sättet spara på utgifter. Att ge olika former av anställningstrygghet är det bästa en arbetsgivare kan göra för sig och sitt företag. En annan arbetsplats jag arbetade på var en bar/restaurang.
De anställda som jobbade kväll och natt hade ingen övertidsersättning eftersom det hade hållits ett möte där de anställda hade gått med på och skrivit under att de godkände en någorlunda högre timlön i utbyte mot noll ersättning för obekväma timmar. Mötet hade dock hållits under förmiddagen då ingen av de kvälls/nattanställda var närvarande. Dagpersonalen hade skrivit under eftersom de ändå inte fick något OB-tillägg på grund av de tider som de arbetade. Man måste onekligen imponeras detta taktiska drag från arbetsgivarens sida. Ju längre man stannar utomlands desto mer uppskattar man fördelarna med att bo hemma i Sverige.
Kanonbra artikel, har läst tråden innan och den har gett mig en del nyttiga tips. Mvh//Rasmus
Undrade lite om hur mycket ett arbetsvisum kostar och hur man skaffar ett! Glad för svar! /Helena
Jag har bara en sak att säga… Detta är en helt FANTASTISK artikel !! Du vet vad du pratar om ! Jag har bara en fråga. Fixade du din resa helt på egen hand eller åkte du med t ex Work & Travel Company ? I vilket fall som helst, vad har du för uppfattning om såna företag ?
MVH//Jesper
riktigt bra info, tackar..
Skitbra!
Har fått svar på de flesta frågor jag hade. Har bara en kvar nu =)
Det står överallt att man måste ha antingen en hemresebiljett eller tillräckligt med pengar.
Nu undrar jag, vad är ”tillräckligt” med pengar. Är det 5000kr, 10.000kr, 50.000kr eller??
Kalasbra artikel! Har du varit på västkusten? Jag åker ner till Perth om en månad, några tips?
Ett snabbt svar till Sophie,
Tyvärr har jag ingen erfarenhet av Perth eftersom jag inte har varit på västkusten (än). Jag har kompisar där bortåt dock som säger att det är hur schysst som helst. Städerna är stora som byar dock.
Dykningen ska enligt pålitliga källor vara helt spektakulär.
Arbetsmarknaden vet jag tyvärr ingenting om. Ber om ursäkt för det, önskar jag kunde hjälpa till mer.
/B
Jag har kopierat texten nu och sparat den i mina ”Australien-papper”. Reser i februari. Jag blev lite fundersam till Work and Travel nu när du berättar att det inte alls är lika bekvämt som man trott. Jag måste kolla upp detdär ytterligare.
Artikeln är jävligt intressant. Bra gjort!
gud va bra!
Jätte bra artikel. Åker ner själv om lite mer än en månad, lite i sista minuten sådär. Mycket som var oklart för mig, många frågor som snurrade och som jag fick bättre uppfattning av nu. Har tex hört att det är hur enkelt som helst att hitta jobb. Men men, får lägga på en extra rem att hitta något här hemifrån så att jag har jobb när jag kommer ner redan.Men som sagt, suverän artikel. Mvh Jenny
Kanonbra sida!!! Kommer tillbaks och läser mer vid senare tillfälle! Lycka till med resten av din resa!
hejsan!
verkligen massor med bra hjälp på den här sidan! jag ska resa och jobba i australien, så det här var nyttig läsning!
tack! /Emelie
Vilken koll! grymt bra artikel. Du lugnar verkligen ner mig, åker om drygt en vecka och börjar få lite resfeber…ska åka ensam, så det känns ju bra att veta så mycket som möjligt innan, eftersom man bara har sig själv att lita på 🙂
Bra skrivet,men vore det inte bättre om du skaffar dig ett riktigt arbete och besöker en frisör?
Hahaha!
Ja du, Lasse, du har så rätt så. Jag borde verkligen ta mig i kragen och sluta flänga runt som en hopp-jerka…
Gärna skaffa ett kontorsjobb mellan nio och fem, en fru som stannar hemma i vårt radhus och tar hand om våra 2,5 ungar. Gärna en hund och en volvo också. Mmmm… vore inte det livet! 😉
/B
🙂 Ja hejar på dig Björn! Varför hålla sig inom ramarna, de blir så lätt trångt;)
Fortsätt leva livet som du vill, du inspirerar mig iallafall. Man kan vara seriös och ändå inte ha 9-5 jobb, familj på plats , volvo, vovve å villa!!! Om det inte vore för de utforskare och äventyrare som funnits och finns, va skulle världen va idag utan dem!!!? Mvh Jenny
valdigt bra artikel! ar nu i australien och ar lite forvanad hur pass dyrt allt faktiskt ar. Man far som du sager rakna med att mycket pengar kommer att ga! work&travel ar smidigt om man aker ensam, ,man slipper gora allt sjalv.
Bra info, du fick med i stort sett allt. Har själv varit i Australien och åkte på Working Holiday Visa, men utnyttjad det inte för jag stannade bara i 3 månader. jag undrar hur man blir medlem i Manpower of Australia?? min kompis är kvar i Australien och har tänkt att jobba i Sydney..
Hallå! Mycket bra skrivet! Jag åker ensam till Sydney i nov och ska vara borta i ett halvår. Och lite nervös är jag redan. Jag har bokat allt på egen hand just därför att jag som du inte riktigt litar på de förtag som erbjuder dig ”hjälp” med din resa. I alla fall så undrar jag om det överhuvudtaget är möjligt att söka jobb redan innan man åker även om man inte har några kontakter? Jag undrar också om det är enkelt att hitta bostad just i Sydney? Tack på förhand!
Svar till Helena:
Lättaste sättet att kontakta Manpower (eller andra vikariepooler, eng. ”temp agencies”) är att leta upp dem i telefonkatalogen. Telefonkatalogen finns även online, på http://www.whitepages.com.au/
eller i Sverige på
http://gulasidorna.eniro.se/
Det är bättre att jag ger det generella tipset eftersom det finns mer än ett kontor, så välj det som ligger närmast där du bor.
/B
Svar till Jenny:
Det finns ett flertal hemsidor som man kan söka jobb genom, och det är fullt möjligt att ansöka innan du har anlänt till landet. Var noga med att uppge det dock när du säker jobbet, och från och med när du är tillgänglig för arbete. Det tycker arbetsgivarna säkert är roligt att höra att någon varit intresserad nog av deras organisation för att ansöka om jobb från andra sidan klotet.
Dock, om det endast är för tillfälliga jobb så kanske det är bättre att ansöka när du är här eftersom, som sagt, ”ingen tycker om en resenär”.
Det finns flera jobbansökningssidor är värda ett besök. Seek.com är nog den bästa av dem.
http://www.seek.com.au
/B
Jag fortsätter berömma, Jätte bra text!! Informatiov iställte för bra massa ord som det kan vara ibland. Tack för infon!
mycket informativt, men nu känns det hundra gånger jobbigare att planera resan…
Svar till evelina:
Ber så hemskt mycket om ursäkt. Skrev den här artikeln för att underlätta!
Kanske jag iallafall gett lite idéer som du inte hade tänkt på tidigare?
I annat fall om det känns jobbigt att anordna kanske Work&Travel är värt att kolla upp?
/B
Tillägg till artikeln (jag lägger in det här senare när jag har mer tid…):
Jag har hittat en positiv sak med att åka med Work&Travel (eller motsv.) och det är att man får av dem en bok med listor över var man kan söka jobb och lite allmänt om varje stad. Väldigt behändigt!
Man får veta var och när det finns säsongsarbete och namn och telefonnummer till företag. Det ska gå att få tag i boken även om man inte åker arrangerat, får återkomma när jag har mer information om hur.
/B
Jag åker till Australien om 3 veckor och har det mesta ordnat redan, men din text har varit super och jag har skrivit ut den och ”highlightat” det allra viktigaste i texten! Tack för en toppen-artikel!!!
Herrejävlar va mycket d va o tänka på!! Ska ev åka dit o jobba om ett år så nu har ja lite o gå igenom.Kanonbra artikel.
Kanon artikel! jag och en kompis åker ner efter nyår, funderade på My planet, Kilroy eller W & T company eller fixa allt själva. Men var lite osäker på hur man fixar TFN och bankkonto, men de svaren har jag ju fått. Och är det inte svårare än så, så lär vi fixa det själva. Tack för hjälpen!!
vilken toppenartikel!! Fått svar på alla mina frågor, du ær grym!! Tack!
lysande bjorn helt grymt befinner mig just nu i sydney och du har sa ratt….
Tack Björn för lysande info!!
Åker ensam t australien den 6 nov. Utan din hjälp,m dessa tips, hade resan kännts tung!!
¤-iga hälsn. Karin
All-right! schysst artikel…
Jag har en fråga dock… hur mycket skatt betalar man? eller är dina siffror efter skatt?
Toppen artikel! Jag ar sjalv i Sydney for tillfallet, har jobb men letar lagenhet vilket inte verkar vara sa svart. Vill bara ge ett tips till alla er som ska aka hit ner! St George ar en bank som ger en bankomatkortet direkt i handen och man far valja kod och sa dar pa plats. Det kan vara bra om man inte vet riktigt var man ska bo. Enda nackdelen ar att om man reser mycket pa vastkusten eller inne i landet finns det inte sa manga St George bankomater utan man kan bli tvungen att betala en extra avgift for att ta ut pengar. Om nagon ar i Sydney for tillfallet och kanner sig lite ensam som jag gor just nu (min kompis har just akt hem) far ni garna skicka ett meddelande till mig sa kanske vi kan traffas!!
Håller med resten: Underbart bra artikel, har lärt mig såååå mycket! Men jag hittade ett litet fel.. det europeiska sjukförsäkringskortet från försäkringskassan gäller bara i Europa (hence the name..) Om man ska semestra i Australien måste man skaffa ett speciellt papper från Försäkringskassan, det är bara att ringa till dem o höra. Om du däremot har tänkt att jobba mest hela tiden blir det ännu krångligare, mer papper osv., men det är också lättast att ta med försäkringskassan själv.
Svar till David N:
Nej, siffrorna för lön som jag angivit är före skatt.
Normalt ligger skatten kring cirka 30%, alltså som hemma.
Det finns dock sätt kringgå det här.
Det finns företag som kan hjälpa dig att få tillbaka skattepengar. Ett exempel på ett sådant företag finns på http://www.taxback.com. Det finns även en del information på skattemyndigheternas hemsida http://www.ato.gov.au/super/default.asp. Förutom skatt betalar man även in pengar till sin pension (superannuation). Eftersom det inte är så troligt att du går i pension i Australien är det ju alltid trevligt att få de pengarna tillbaka. Det finns företag som kan hjälpa dig med det här också, men du kan också själv sköta det.
Gemensamt för både skatt och pension är att du måste ha lämnat Australien för att få tillbaka pengarna (och möjligtvis varit utanför landet en viss tid).
Svar till Carro:
Du har helt rätt. Europeiska sjukförsäkringskortet är något som infördes efter att jag åkte, så jag har inte stenkoll på hur det funkar. Man måste få en separat blankett från FK som man tar med sig ner, och lämnar över till ett MediCare-kontor. Då får man ett kort från dem som man sedan använder när/om man går till doktorn. Däremot att det skulle bli mer pappersarbete om man jobbar här nere, det låter jag vara osagt. Jag behövde inget sådant iallafall.
Som sagt, kontakta FK så kan de ge er alla svar (och blanketterna ni behöver).
grymt bra, låter mkt vettigt. Åker ner en 2a februari så det är ju snart!
Grym info!
Ska åka efter nyår, så det e skönt å vet vad man ska tänka på i ett så stort land.
Orkar ju inte läsa allt detta, jag undrar om man kan få tag på knark i Australien eller om man måste ta med eget braj? – Tacksam för svar!
Svar till Olof J:
Det beror helt på hur mycket du har tänkt att konsumera, samt vilken väg du har tänkt att föra in knarket på. Braj är dock tydligen relativt billigt här nere.
Om du flyger via Kuala Lumpur i Malaysia som jag gjorde bör du vara medveten om att det är ett obligatoriskt dödsstraff på att föra in droger, och du måste gå av planet medan de tankar.
Bara så du vet.
Jattebra artikel med massa information! Antligen har jag nagon slags ordning pa min resa. Jag har tankt att aka till Aus i augusti 05 och jobba som en wwoofer, alltsa pa ekologiska gardar. Jag kommer inte att fa betalt i pengar utan med husrum och mat.Darfor undrar jag om jag behover ett working holiday visum eller om ett turist visum racker bra? Jag ar namligen lite orolig att jag kommer att vilja aka tillbaka och jobba nar jag val har varit dar en gang. Tack pa forhand!
Ida
Svar till Ida:
Det beror helt pa hur lange du har tankt att vara nere i Aussie. Pa ett turistvisum far du bara vara har tre manader, och det ar lagom tid att resa runt pa, men inte bade resa och arbeta. Alltsa vore ett working holiday-visum battre. Men om det ar ett krav att ha nagon form av arbetsvisum om du ska WWOOFa, det later jag vara osagt. Eftersom det inte kommer bli nagon overforing av pengar, kommer du heller inte behova ha kontakt med myndigheterna och de kommer darfor inte ha nagon aning om vad du har for dig.
Lycka till pa resan!
/B
4000 träffar! Wheeepie!
Tja brorsan! skitbra artikel och kul för all den bra responsen du fått! Grattis!! Vi ses när du kommer hem!! Glad i dig!!
better ’n better
happy new year!
Dad
Hej och tack för kanonbra info! Har letat och letat på nätet efter ungefärlig information om hur mycket man kan tjäna där nere – är ju alltid bra med några riktmärken – och det hittade jag här! Tack!:o)
Hej! kanonbra artikel, jag vet inte om du har ett svar på min fråga men jag funderar på att åka till Australien i september och vill hitta en likasinnad som vill hänga på, finns det ngn hemsida där man kan ”annonsera” om en skön resepartner?
Svar till Anna:
Jodu, det finns. Varför inte ta en titt här på sidan? Det går att lägga ut förfrågningar och kolla andras genom att klicka på ”För resan”, och sen ”Sök reskompis”.
Behändigt, bekvämt och alltid tillgängligt.
Annars rekommenderar jag faktiskt att resa själv. Man behöver inte anpassa sig efter någon annan, kan välja sin egen resrutt, och man är aldrig ensam eftersom man alltid hittar någon att dela resan med.
Lycka till!
/B
Yay! Över 5000 träffar! Sjung fadderallan lej.
/B
tjena Björn, grym artikel, du har gett mig svar på de flesta frågetecknena. Åker till Oz om 2 veckor för 1 år me arbetsvisum, men vill bara höra hur noga att man har 25000 med sig. Vill dom bara se ett kontoutdrag eller kollar dom även upp kontot. Mvh Adam.
Svar till Adam:
Knepig fråga att svara på. Ansöker man via Berlin vet jag att de vill att man skickar med ett utskrivet kontoutdrag. Ansöker man via internet ska det inte behövas alls. Så jag vet inte hur noga de är med att kolla upp det.
Det man måste förstå är varför de vill att man uppger det. Enda anledningen är att undvika att flyktingar kommer till Australien utan några ekonomiska medel och försöker ta sig in i landet ”eftersom de redan är där och inte har något sätt att ta sig tillbaka”. Men i och med att vi kommer från ett välbärgat europeiskt land har inte vi några problem med det här. Myndigheterna vet att vi har folk där hemma som kan hjälpa oss om det skulle tjyva till sig.
Det är en cynisk jävla värld vi lever i.
Hej. Jättebra artikel. Mycket bra info. En sak som jag undrar är dock hur det är med kläder; när jag var i London var det nämligen ofta så att arbetsgivaren ville att man skulle ha svarta byxor och gärna en vit skjorta. Hur är det i australien?
Svar till Anders:
Jepp, det samma gäller här nere. Till alla kontorsarbeten samt till försäljning osv så är det snyggt, rent och propert som gäller. Men det varierar såklart från jobb till jobb. Arbetsgivaren är oftast väldigt klara på sånt här. Mitt tips är att ta med sig ett par svarta kostymbyxor. Det går att kombinera till vad som helst.
/B
tack för en grym artikel… men det där med adressen man måste skaffa sig tynger mig lite.. kan man inte skaffa sig en postbox när man kommer dit?
Svar till Jan: Nja, det svåraste är väl att hålla sig på en och samma adress tillräckligt lång tid. Tycker jag iallafall. Men i vanliga fall fungerar det bra att uppge adressen till hostelet man bor på, om man litar tillräckligt på hostelets reception. Vilket man oftast kan göra. Men visst är det ett besvär. Särskilt att behöva byta adress på alla möjliga ställen som man uppgivit den till. Medicare, banken, försäkring kanske, pensionsfonder (superannuation), osv om man väntar någon viktig post.
Men oroa sig inte. Det löser sig när du kommit ner.
/B
Till Adam Karlsson.
Ang kontroll av pengar. Jag kollade rätt mycket innan jag ansökte och vad jag sett har ingen annan som ansökt via internet på något sätt behövt redovisa för sin ekonomiska situation. Så glad i hågen skickade jag in min ansökan via internet för cirkus 2 veckor sedan och kryssade i att jag hade tillräckligt med pengar och trodde mig få ett svar några timmar senare. Inte då! Efter mer än en vecka kom svaret att dom ville se min ekonomiska situation. Både hur den var när jag ansökte och fram tills dess att de skickat sitt mail. Jag faxade det igår och har inte fått svar än men hoppas få det snart eftersom jag åker på onsdag…
Hoppas det inte gör nått att jag inkräktar lite på din eminenta sida Björn =)
Svar till Anders:
Inte alls. Det är bra om någon kan ge lite mer klarhet i den här frågan. Tack, Anders. Jobbigt värre om det ska vara så. Jag behövde som sagt inte visa upp något intyg över min ekonomiska situation.
/B
5500 träffar! YAY!
Har du (eller någon annan) hittat var man kan få tag i en sådan där bok med arbetstips utan att resa med work&travel?
Sjukt bra info här! Tack så mycket, nu känns det som att jag har lite mer koll. Åker i september, troligtvis med Visitoz (som har en annan bra grej, de garanterar jobb) Ska printa det du skrivit här och ha som ”mini-guide” (c;
Underbart matnyttig artikel! Du fick ju me nästan allt ju! Men ja undrar, om man tar ett turistvisum på tre månader, får man aldrig mer ta det igen då, är det också bara en sån där engångföreteelse??
Tack
Jättebra artikel! Jag undrar bara vilket typ av visum jag ska skaffa om jag kommer befinna mig i Australien men plugga en distanskurs i Sverige och få CSN? (Vill kanske jobba lite vid sidan om också)
om man inte ska jobba är det nån idé att åka genom en organisation då? om man ändå vill ha någon slags säkerhet bakom sig. (superbra artikel annars!!)
Svar till Linda J:
Nej, turistvisum kan man få hur många gånger som helst. Dock får man bara stanna i landet i tre månader i taget. Dvs, du kan vara i Aussie tre månader, åka över till Nya Zeeland över en helg, och sen stanna ytterligare tre månader. Och sen fortsätta så.
Det är dock äckligt dyrt att åka över till Nya Zeeland. 😉
Svar till Dezzi:
Du behöver egentligen inte ha någon särskild form av visum. Eftersom du inte pluggar något i Australien har du heller inget behov att kontakta några myndigheter. Men om du ska jobba lite vid sidan om måste du antingen göra det helt svart eller skaffa dig någon form av arbetsvisum.
Svar till Elisabet:
Nej, det finns ingen anledning att åka med en organisation om du inte ska arbeta/studera. Hjälp med sådana frågor är den enda de erbjuder, så resten förväntas du ändå klara själv.
Och det gör du! Lycka till!
Hej! Jättebra artikel, verkligen. Äntligen får man veta nästan allt man undrat.. Men blev rejält skrämd av det faktum att man bara för arbetsvisum en enda gång.. Finns det inga kryphål/genvägar ifall man blir sugen på att åka ner senare? MVH Linda
Väldigt bra artikel! Jag planerar att åka ner på långsemester nästa år så jag kommer ju inte att jobba men det var väldigt nyttigt att läsa iaf. Jag vill åka nuuuu!
Tack Björn för en otroligt bra artikel! Nu har jag mycket bättre koll på det mesta, speciellt alla olika visum, tack!
Åker ner i början av oktober för ca ett års arbete/resa. Ville bara tacka för en kanon artikel som rätade ut en del frågetecken och satte dit en del nya 🙂 så nu är det bara att ta tag i dessa innan avfärd. Skönt att bli förvarnad om mentaliteten från arbetsgivarnas sida. Helt makalösa historier men det kan man nog ta md ett stort garv efteråt för man jobbar ju trots allt inte för att tjäna en guldgruva och det är ju inte ens hem för resten av livet…
Svar till Linda:
Nej, det är möjligt att det är nya regler angående visumet. Sista månaderna jag var i Australien gick ryktet att reglerna skulle ändras så ALLA får möjlighet att åka med WHvisum två gånger, något som varit förbehållet enbart invånare i Storbrittanien tidigare.
Definitivt värt att kolla upp DIMIAs hemsida för mer information.
En uppdatering av den här artikeln är på gång, så om inte annat kan du ju kolla in mer information här senare. 😉
/B
Angående om man kan få Work & Travel Visa flera ggr så har jag läst att man kan få det en gång till under vissa förutsättningar; att man jobbar med typ fruktplockning och farmjobb inom ett visst område(minns ej vilket) och minst 3 månader. Värt att kolla upp kanske! Tack för en otroligt informativ sida! Skönt att läsa, mindre än 1 mån kvar till avresan för mig.. =)
Grymt bra artikel självklart finner man den på backpacking :)!
Yay! 8000 träffar, och andra plats på mest lästa artikel!
Grattis på mig!
/B
Hej Björn,
Har en fråga angående TFN, du säger att man får ett temporärt TFN medans man väntar på det ”riktiga”. Kan man använda detta temporära TFN när man söker jobb och det övergår det automatiskt till det nya när det skickas ut?
Annars funderar jag på om man kan ansöka online ett par veckor innan man åker och hyra en ”postlåda” där det skickas till så att det är klart att hämtas ut när man kommer dit?
MVH
Svar till Martin: Det temporära TFN du får när du registrerar dig kan du använda direkt. Det är dock så att du fyller i ett skatteformulär på varje arbetsplats du besöker, där du då kryssar i ”kommer bifoga TFN vid senare tillfälle”. När du sen väl fått ditt riktiga TFN, vilket sker inom typ 2 veckor, ger du det numret till din arbetsgivare så sköter han/hon resten.
det skulle nog gå att lösa frågan med TFN här hemifrån. men varför?
det är nästan mer krångel med det, och som sagt, du behöver det ändå inte de två första veckorna eftersom du har ditt temporära. det är ingen brådska.
/B
Ytterligare kommentar:
Det är en _väldigt_ god idé att skaffa sig ett studentkort och därefter ett ISIC-kort. Det finns hurmycketsomhelst studeranderabatter som du har möjlighet att dra nytta av medan du reser. Var du skriver in dig beror naturligtvis på var du bor. Det finns gott om småkurser på alla universitet/högskolor man kan skriva in sig på.
/B
Vad händer om man inte dyker upp på dem då? Kan ju inte vara bra för framtiden..?
Mycket bra info. TAck för hjälpen!
Grymt bra skriven artikel med mycket bra information, tack!
Grymt bra, med många andvändbara tips! ++
Jag drar snart till Aus. och det här va verkligen skit bra att ha med sig innan man åker =)=)=)=)
Tack för bra info, Tack kommer skriva ut och spara.
VÄLDIGT BRA INFORMATION. ´FAST VILL HA INGORMATION OM VISITOZ OCHSÅ
hejhej!
grymt imponerad av din artikel 🙂
ska åka ner till australien i dec å hälsa på en kompis som bor där…i vicoria, mildurra.å det blir BARA en semesterresa.:)
men jag ska välja på att åka till perth el surfers paradise på en tripp….har inte råd med båda :)….vad talar för och emot de båda städerna?
har själv tänkt att surfers paradise e lite ”turistaktigt” än perth…men va vet ja 🙂
tack! kram Sandra
Hej Björn! Jag är här nere nu, kom till Sydney i fredags, känner mig helt borta.. Vet inte riktigt vadjag ska göra, läste din artikel innan jag åkte och nu igen då ag sitter framför en dator.. Bra att läsa den igen! Men du har du något tips nu vad jag ska göra första dagarna? Jag bor med min atvå vänner som pluggar och jag ska jobba. Men jag vet inte var jag ska börja.. Blir så glad för svar! mvh Maja
Svar till Sandra:
Jag sjalv skulle nog kolla in Perth innan Surfers. Personligen tyckte jag Surfers var lite av en besvikelse, mycket battre ar da Noosa Beach, som ligger lite mer norrut (om jag minns ratt).
Perth akte jag tyvarr aldrig till eftersom pengarna sinade, men jag har hort att det ar valdigt vackert och att dykningen ar helt fantastisk.
Sa mitt forslag ar Noosa Beach, eller Perth. 😉
Lycka till!
Tack! Denna artikel har gett mig svar på alla frågor jag haft inför min resa!
tack för alla supertips inför min resa! Känner mig en aning lugnare nu, en aningen bättre koll! =)
wow, mkt info på samma ställe. Men jag har fortfarande en fråga som behöver besvaras: Hur lätt och var hittar man jobb innan man åker ner ditt om man har en examen?
Svar till Denise: Jobb hittar man lättast genom jobbsökningshemsidor eller annonser i tidningar. Det är naturligtvis mycket lättare med en meriterande utbildning.
Problemet kan vara anställningstiden. Företagen vill sällan att man är anställd kortare tid än 6 månader, och Working holiday-visumet godkänner bara anställningar i upp till 3 månader. Om du siktar på att vara där ett tag är en idé att ansöka om jobb redan innan du åker dit, och således skaffa dig ett arbetsvisum om du får napp.
Lycka till!
/B
Jag vill påpeka att Working Holiday Visa tillåter arbete i upp till sex månader per arbetsgivare, från och med 1:a Juli 2006.
Se Australiens immigrationssida:
http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/whats-new.htm
Du är ju heelt fantastisk! Vilken bra artikel, precis vad jag letade efter =) Inser nu hur mycket det är att fixa inför resan..hehe. Jobbade i London i 7 månader, det var också mycket att ordna med. Hoppas allt är väl och att du är nöjd med din resa!
Stort Tack!
Väldigt bra artikel!
Jag vill bara tilllägga, vet inte om det är relevant, men studerar man i Australien så är man ’australian resident for tax purposes’ och betalar då lika mycket skatt som australiensarna (på working holiday tex betalar man extra) och då blir det ungefär 15% skatt om man tjänar under $25000 om året.
Grymt bra beskrivningr du gör, har svarat på många av mian frågor! jag undrar om man måste ha en returbiljett hem för att komma in i australien?
Skitbra sida! Har kollat runt på internet i en evighet känns det som för att hitta info men nu när jag hittat din sida behöver jag inte leta mer, jag hittade fakta om alltjag funderat över inför min resa!och lite till! Tack ska du ha!!
Tackar och bockar för alla tipps! 🙂 Grymt att du satt dig ner och orkat skriva ner allt detta, klockrent för oss som fått våra frågor besvarade! Så än en gång, tack!
Hej Björn!
Jag har precis läst färdigt din artikel och den var hur bra som helst! Jag och en kompis planerar att flytta till Aus och jobba. Borde vi åka dit på semester först och ”skaffa kontakter” och se oss omkring? Det kanske är lättare att komma tillbaka om man har någonstans att bo och jobba? 🙂
Tacksam för svar! 🙂
Kramkram Alexandra
Alltså, nu vill inte jag vara en gnällig negativ bitch. Men faktum är att artikeln ger en ganska romantiserande bild av att jobba i Australien. Visserligen står det inget i artikeln om andra jobb än inom hospitality och typ lagerarbete. Jag och min sambo är här på Work and Holiday Makers Visa. Jag söker jobb inom PR och min sambo som säljare. Detta visar sig vara mer eller mindre en omöjlighet. Båda har bra CV:n (resumés) och båda hade dessutom höga tjänster hemma i Sverige.
Det som alla arbetsgivare verkar knorra med är just visumstypen. Detta visum är jättebra om man vill ströjobba lite för att se landet. Vi ämnade dock att emmigrera hit och därför är vi väldigt besvikna.
Jag är väl medveten att artikeln inte handlar om kvalificerade jobb som kräver universitetsexamen. Min poäng är bara att skicka en liten varning till alla som tror att det är superlätt att få jobb här.
Annars är landet underbart! 🙂
Mvh, Tanja i Melbourne
Hur lång tid i förväg planerar ni andra era Australien resor?
mvh E
Jobbigt att bör måste ha en ”respektabel” adress! Jag hade tänkt stanna och jobba i Surfers ett par månader faktiskt. Borde jag leta boende redan nu? (Åker i januari) Och isf hur i hela friden då? 🙂
Tjenare! Jag undrar om det finns gott om bartenderjobb i melbourne? Isånnfall undrar jag om man skall ha en bartenderutbildning innan man åker ner?
Tack på förhand
Du är vår Gud.
Detta är vår bibel.
Du borde få Nobelpris.
//M & J
Skummat igenom artikeln och den verkar svara på allt jag undrat och allt jag inte ens haft en tanke på!
men min fråga är om allt som står fortfarande är aktuellt?
den skrevs ju trots allt för över 3 år sedan.
Mvh /Jonathan
Märkligt val med narkotikaupplysningen i kommentarerna, men annars en helbra artikel som hjälpt mej (som drar i januari) mycket. Snyggt!
vow,vow vow,,,
superkanon!
Vilken information!
It is time to MOVE on MY Dream to Australia…
Tack så hemskt mycket!
Hej Björn
Tack för en mycket informativ och bra artikel. Jag flyttar i augusti till Melbourne för ett år – pga arbete (så tack och lov behöver jag inte oroa mig för visum då de ombesörjer allt för mig).
Tanja – vet inte om du läser detta men om du är kvar i Melbourne
hade det vart kul att komma i kontakt med dig, få lite tips och så… mejla gärna pernillaalgede@hotmail.com
Glada hälsningar Pernilla
Sjukt nice läsning, thx!
Hej! undrar lite om hur mkt reskassa man bör ha när man åker om man ska åka dit för att jobba och resa lite? tack på förhand! /jennie
Jag skulle vilja veta hur det är med internet i australien. tar ju med mig laptopen och vill ha nått form av trådlöst modem till den.
Jätte bra läsning, Åker ner med en kompis i början på december det här året . Har fixat working holiday visum, internatinelt körkort. Ska ordna försäkring och flygbilljetter bara. Undrar om det är nått mer jag kan göra innan avresan för att underlätta?.Funderar en del över det där med skatt och adress ?.och är det någon viktig information arbetsgivaren /banken skickar till ditt postfack eller kan man bara ha ett som man har kvar på samma ställe under resans gång utan att man besöker den för att läsa posten ??
Vi är tre blivande studenter som läser vårt sista år på samhällsvetenskapliga programmet på Duveholmsgymnasiet i Katrineholm. Just nu håller vi på och arbetar med ett projekt under en femveckorsperiod. Vi tycker att för många nyblivna studenter går miste om alla de roligheter som faktiskt går att göra efter studenten. Tanken med vårt projekt är att skapa en produkt (en bok) fullproppad med inspiration för vad man kan göra efter studenten. Vi letar nu efter intressanta personer att intervjua till vår bok ”Efter studenten” och hoppas att Du vill vara en del av vårt projekt.
Det vore guld värt om du kunde kontakta oss på projekt.efter.studenten@hotmail.com
Tja hur gjorde du med reseförsäkring till australien? Tog du någon eller klarade du dig utan? svara gärna till niklasstrid@hotmail.com mvh niklas
Kanonbra initiativ av dig denna sammanställnig, är oerhört tacksam. Mycket information samt behagligt att läsa.
Tack för en super bra artikel!
Jag drar ner till Australien och Manly för andra gången om 2 veckor!
Hej! Väldigt bra av dig att fixa en sida som denna, uppskattas verkligen. Ska dra till Australien och undrar om du vet om man måste bifoga några filer och i så fall vilka? Jag har skickat min ansökan men kan fortfarande bifoga filer och skulle gärna vilja veta så snabbt som möjligt om det behövs eller inte. Svara gärna till
heidistahlberg1@msn.com
Tacksam för svar!
Har snurrat runt på lite sidor nu o undrar bara.. Hur skaffar man sig ett arbetsvisum till AUS om man är över 30 år???? Verkar svårt??
Jag måste bara säga att det här är en jävligt bra artikel, mycket bra och viktig information som har hjälp mig som bara den inför min resa. TACK!!
hej Björn en liten fråga vet du hur det är med byggnads jobb där ? Mvh mats
hej är just nu i Townsville o jobbar , visum naär man som jag är 32 , ja du betlar 2500 aud för ett eller skaffar en sponsor för ditt visum.finns gott om jobb här.hur d e i övriga lanet verkar va rätt bra med har en dell vänner som just nu reser omkring o jobbar
Är de lätt att hitta t,ex ett maskin förar jobb i australien som att köra traktor???
isf hur ska jag gå till väga?
Hej. Vi är två tjejer på 19 år som vill resa till Australien i november. Vi vill hinna upptäcka så mycket som möjligt och även träffa kompisar där. Vi är även sugna på att jobba där som tex. fruktplockare. Vi vet inte vart vi ska börja planera, det känns som att det inte kommer bli av om man inte tar tag i det nu. Vi undrar om du har några tips om var och hur du började planera din resa? Vi har börjat spara pengar, det är iallafall en start hehe.
med vänliga hälsningar Emelie och Therese
Är du trött på att försöka få lån och inteckningar? Har du fått avslag
ständigt av din banker och andra finansiella institutioner? Den goodnews är
här! Vi erbjuder lån från 2,000.00 Min. till 10,000,000.00 Max.
en 3% ränta per år.
Vi erbjuder
* Personliga lån (Secure och utan säkerhet)
* Business lån (Secure och utan säkerhet)
* konsolideringslån.
* Spara tjänster
* Bygg Lån och mycket mer *******
Vi är certifierade, pålitliga, tillförlitlig, effektiv, snabb och dynamisk.
Kontakta oss idag …..
Först behövde information är:
Fullständigt namn:
Plats:
Ålder:
Kontakt Telefonnummer:
Belopp som krävs / Varaktighet:
Alla svar ska sändas till e-post: mmmloanconsultant@gmail.com
Kontakt Namn: Herr, Mamamia Clemecy.
Motor::
Att låna är bra
Att betala tillbaka är bättre
För att använda det är väl bäst
Vårt främsta mål är din framgång
MMM här för att visa dig ett bättre sätt till ekonomisk frihet!
Kontakta oss idag!
Tack …
Herr, Mamamia Clemecy (MD.CEO)
Tja! Jag undrar bara om de är svårt att skaffa boende där? Hur gjorde du ? Vart bodde du? Jag har varken släckt eller nån kompis där. Va kan de kosta och hyra en lägenhet eller något annat?! Tack för allt du skrivit de hjälper en hel del 🙂
Tja! Jag undrar bara om de är svårt att skaffa boende där? Hur gjorde du ? Vart bodde du? Jag har varken släckt eller nån kompis där. Va kan de kosta och hyra en lägenhet eller något annat?! Tack för allt du skrivit de hjälper en hel del 🙂
Hej, bra artikel! Jag har också samlat mina tips och erfarenheter i ett inlägg på min blogg som kanske kan svara på en del frågor: http://emelaia.blogg.se/2011/august/till-alla-blivande-aussie-backpackers.html
Hej! Älskar artikeln men har bara en fråga: är det möjligt att ansöka om visum innan man fyllt 18? Annars, hur lång tid borde det ta innan man får det? Förlåt om det redan står nånstans…
Tusen tack för grym info!!!
Den BASTA artikeln jag last om jobb i Australien! Du borde bli anstalld av ett vist kant reseboks forlag! 🙂 Till o med battre an de flesta av de ocksa!
Superbra artikel, till stor hjälp mej mig som tänker åka till Australien i höst och arbeta!
Vill börja med att säga att detta är en toppenartikel! Mycket som man inte tänkt på som är ganska viktiga och självklara!
Jag har en fråga och det är, hur bra engelska behöver man ha för att få jobb? Min idé är lite att åka ner jobba men mest för att lära upp min engelska då den är under all kritik.
Mvh Sebastian Ekwall
Grymt, i http://www.australienguiden.n.nu finns också mycket tips bland annat om ekonomi, packning osv
Mvh
Hej!
Underbar tråd, hjälpsamt av dig!
Jag befinner mig just nu i Adelaide och vill jobba med industri,förpacka grejer, lyfta grejer etc sånt enkelt jobb du vet.
Så tänkte göra som du gjorde och kontakta Manpower.
Skrev du ett mail till svenska Manpower eller hur gjorde du?
tack på förhand!
Med vänliga hälsningar Kimberly 🙂
Hej alla, mitt namn är Fredrika mikaela am 42 år … Jag vill använda detta medium för att informera dig om godhet Herren för äntligen leder mig till en verklig och genuin lån långivare som heter Diana, verkställande direktör för Diana Robert lån företaget efter lurad av andra falska långivare, jag var desperat och visste inte vem du ska lita på när han kom och satte ett stort leende på mitt ansikte till min största överraskningen. Någon av er som också är ett offer för bedrägeri, bör du bry inte mer för jag tar dig har goda nyheter och det enda långivare du kan lita på, bara att kontakta dem nu via e-post: dianarobertloanfirm@accountant.com för mer info hur man få ditt lån. Och tack igen Diana måste ge mig ett lån på miljoner 254,000.00